TEŽAK SEDAM MILIJARDI

Afrički milijarder kupuje klub bh. reprezentativca

Ahmedhodžić i Šefild junajted dobijaju novog vlasnika

Ahmedhodžić i društvo bore se za ulazak u Premijeršip. Twitter

A. V.

2.2.2023

Nakon američkih, ruskih, arapskih i kineskih milijardera, pred vratima engleskog fudbala je i jedan afrički milijarder.

Pod suspenzijom

Prema pisanju otočkih medija, 43-godišnji nigerijski milijarder Dozi Mobuosi (Dozy Mmobuosi) korak je do preuzimanja engleskog drugoligaša Šefild junajteda za oko 100 miliona eura.

Već je neko vrijeme poznato da je Šefild, čiji je trenutni vlasnik saudijski princ Abdulah bib Musad bin Abdulaziz Al Saud (Musa'ad), na prodaju. Klub se trenutno nalazi pod suspenzijom vodstva lige i zabranjeni su mu transferi zbog dugovanja prema drugom klubu.

Prošle godine američki biznismen Henri Moris (Henry Mauriss), osnivač televizijske kuće Clear TV, ponudio je više od 120 miliona eura, međutim, posao je propao zbog složene finansijske strukture koju je Amerikanac koristio kako bi pokušao kupiti klub iz Šefilda.

Drugo mjesto

Momčad za koju nastupa bh. reprezentativac Anel Ahmedhodžić (23) nalazi se na drugom mjestu Čempionšipa. Za vodećim Barnlijem zaostaju pet bodova, ali imaju 12 bodova prednosti nad trećim Midlzbroom s utakmicom manje. Prve dvije momčadi izborit će direktan plasman u Premijeršišp, a još četiri će se boriti za preostalu vizu.

Mobuosi je rođen u Lagosu. Otac je troje djece, a "težak" je oko sedam milijardi eura.

Od 20 klubova iz elitnog razreda engleskog fudbala čak 15 se nalazi u stranim rukama, dok je od 24 kluba u Čempionšipu 14 u većinsko stranim rukama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.