AMUS

Amil Lojo najavljuje tužbu

Ogorčen navodima da je dobio veći iznos tantijema od Bregovića i Merlina zajedno

Lojo: Moram se zaštititi

E. SKENDEROVIĆ - E. BAKIĆ

1.3.2019

Dan nakon što je Asocijaciju kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) potresao novi skandal, bura se ne stišava. Brojni autori ogorčeni su zbog navoda u saopćenju u kojem se skreće pažnja na nepravilnosti u isplati tantijema. 

U saopćenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora AMUS-a Davor Sučić, tvrdi se da je Amil Lojo dobio veći iznos tantijema od Gorana Bregovića i Dine Merlina zajedno, dok je Almir Ajanović ostvario skoro četiri puta veći iznos od Fahrudina Pecikoze!  

Zaštita podataka

Dok stručna služba AMUS-a utvrđuje koje su radio i TV stanice dostavile nepravilan izvještaj plej-lista, Amil Lojo najavljuje tužbu. Kaže da se mora konsultirati s advokatom, ali s obzirom na to da je saopćenje potpisao Upravni odbor, vjerovatno će to i biti tužena strana.

- Dužan sam, radi zaštite svog ugleda i časti, istaknuti da, kao muzički autor i stvaralac, ni na koji način nisam upoznat o navodima iz akta i samo na osnovu izvještaja koje mi dostavi kolektivna organizacija prilikom isplate, imam uvid u obim i način korištenja djela čiji sam stvaralac. S obzirom na to da je akt sačinjen na krajnje neprihvatljiv način i u huškačkom tonu s ciljem da se nanese šteta mom ugledu, prinuđen sam pokrenuti pravne radnje radi zaštite mojih ličnih podataka i ugleda – poručio je Lojo.

S druge strane, član Upravnog odbora AMUS-a Nedžad Imamović ističe da je situacija prešla sve granice.

- Morali smo jednom reći da je dosta i stati ukraj nepravilnostima. U AMUS-u postoji 1.200 autora koji nisu zaslužili ovakvo ponašanje nekih svojih kolega. Cijenim svakog autora, ali koji pošteno radi svoj posao. Stupili smo u akciju da to izvedemo načistac. Oni autori kod kojih je sve ispravno, dobit će svoj honorar. Ostali, za koje sumnjamo da nisu regularni, mogu da ne dobiju svoj autorski honorar – pojašnjava Imamović.

Veliki i mali

Zlatan Fazlić Fazla govori kako ima 150 pjesama koje je uglavnom radio za velike zvijezde.

- Ali, stalno dobivam iste tantijeme. Napravim tri pjesme za Zdravka Čolića, pet za “Crvenu jabuku” i opet dobijem iste pare. Kao da mi neko šalje poruku: “Nemoj više pisati, džaba ti je. Isto ćeš biti plaćen.” Očigledno je da pojedincima u AMUS-u i ne odgovara da sve bude čisto. Kad se udari na velike, onda se to primjećuje, a kad su u pitanju mali, onda se šuti i niko to ne vidi. Povukao sam se još prije skoro deset godina, bojim se da će mi otići zdravlje zbog briga i sekiracije oko AMUS-a i isplata – iskren je Fazla.

Bosanac: Treba se obratiti policiji  

Član AMUS-a Dragan Stojković Bosanac pita se zašto je Upravni odbor pismo poslao autorima, a ne policiji.

- Ako je to utvrđeno, onda su krivi urednici televizija i radiostanica, koji su pravili lažne košuljice, i oni s kojima su to dogovarali. Tužilaštvo bi trebalo riješiti neregularnosti. Možda je Amil Lojo zaslužio taj honorar, ali ako nije i ako je sumnjiv njegov iznos, to treba provjeriti. U slučaju da se dokaže suprotno i pismo ne bude validno, onda se potpisnik treba izviniti onome koga proziva – kaže Stojković.

Smajlović: Ovo je kriminal!

Da je situacija potpuno izmakla kontroli, smatra i član Nadzornog odbora Almas Smajlović, koji aferu koja potresa AMUS smatra sramotnom.

- To pokazuje da ljudi nemaju nikakvih moralnih kriterija za bilo šta. Ni TV ni radiostanice, a ni autori koji su radili sve ove neregularnosti. Nadam se da će se naći neki mehanizmi koji će u budućnosti spriječiti ovakva djelovanja. Trebalo bi se uključiti pravosuđe i država, jer ovo je očiti kriminal – kategoričan je Smajlović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.