U INDIJI

Svjetska premijera filma "Umri prije smrti" s Adnanom Haskovićem večeras na IFFI festivalu

Naš film će se takmičiti u velikoj konkurenciji s filmskim ostvarenjima iz Francuske, Poljske, Njemačke, Izraela, Italije, Irana, Rusije, Kanade

Almir Kurt, Adnan Hasković i Milan Pavlović. Instagram

O. T.

27.11.2023

Film "Umri prije smrti" Ahmeda Imamovića, u kojem je Adnan Hasković ostvario glavnu mušku ulogu, imat će večeras svoju svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Indiji (IFFI). Među prisutnima na festivalu će biti i Majkl Daglas (Michael Douglas) i Ketrin Zeta-Džons (Catherine Zeta-Jones).

Ovo kinematografsko ostvarenje će se prikazati u glavnoj takmičarskoj selekciji 54. izdanja spomenutog festivala, koje se održava u gradu Goa od 20. do 28. novembra. IFFI važi za najprestižniji festival na najmnogoljudnijem kontinentu, koji okuplja najpriznatije svjetske i evropske filmske umjetnike.

O filmu: Zlatan B. ima 38 godina, naizgled je čvrst kao stijena i lijep kao Apolon. Ugledan je u svojoj struci, ginekolog koji nema moralnih dilema o pitanju abortusa ukoliko je to želja i odluka njegovih pacijentica. Jednako, nema dilema ni u privatnom životu, jer zna da su on i njegova žena Vesna zaljubljeni u istu osobu - u njega.

Godinama njegova žena već insistira da imaju dijete, ali Zlatan ne misli da je još došlo vrijeme za to. Odluke donosi kao mali bog, ne primjećujući krizu u vlastitom braku. Okružen komforom u zanosu vjeruje da vlada situacijama. Uživa u zadovoljstvima i čvrsto vjeruje u svoje odluke sve do onog dana kada sazna da je teško bolestan i da mu je ostalo još malo života.

Majkl Daglas i Ketrin Zeta-Džons. Instagram

Kao što je spomenuto, glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, dok su u ostalim ulogama Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija, Maja Jurić...

Naš film će se takmičiti u velikoj konkurenciji s filmskim ostvarenjima iz Francuske, Poljske, Njemačke, Izraela, Italije, Irana, Rusije, Kanade, Indonezije, Indije... Predsjednik žirija glavne selekcije je proslavljeni pakistanski reditelj Šekhar Kapur, poznat po sjajnim filmovima poput "Elizabeth" i "Bandit Queen" holivudske produkcije, a koji je za svoja ostvarenja osvajao prestižne svjetske filmske nagrade te bio nominovan za nagrade Bafta, Zlatni Globus i Oscar.

Ove godine prestižna nagrada za životno djelo pripala je holivudskoj i svjetskoj glumačkoj zvijezdi Majklu Daglasu koji je sa svojom suprugom, također holivudskom zvijezdom Ketrin Zeom-Džons jučer stigao u Indiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.