UMJETNA INTELIGENCIJA

Stiže XiGPT: Četbot treniran na "mislima" kineskog predsjednika Si Đinpinga

Može da širi Sijeve ideje o politici, ekonomiji i kulturi

Model može da odgovara na pitanja, kreira izvještaje, sumira informacije i prevodi s kineskog na engleski jezik. AP Photo/Ng Han Guan

E. Ag.

23.5.2024

Kreiran je novi četbot, koji je inspiriran predsjednikom Kine Si Đinpingom.

Četbot je treniran na "mislima" lidera Kine, odnosno kineski zvaničnici su iskoristili veliki broj njegovih knjiga i članaka u svrhu treniranja četbota.

Politička Filozofija Đinpinga je kolektivno poznata kao "Misli Si Đinpinga o socijalizmu s kineskim obilježjima za novu eru", ili kratko "Misli Si Đinpinga". Ova ideološka doktrina je kreirana tokom perioda dok je bio vođa Komunističke partije Kine.

Kako javlja "The Financial Times", pregledan je jedan dokument koji sadrži više od 86.000 spominjanja Si Đinpinga, na kojem je treniran četbot, piše B92.

Tehnologija još nije dostupna javnosti, a koristi se u istraživačkom centru, pod nadzorom Kineske administracije za cyber svemir.

Model može da odgovara na pitanja, kreira izvještaje, sumira informacije i prevodi između kineskog i engleskog jezika. U pitanju je osnovni četbot, koji može da širi Sijeve ideje o politici, ekonomiji i kulturi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.