KUHAJTE S NAMA

Slasni medenjaci

Možete ih preliti glazurom

Slasni i dekorativni. Pixabay

Dž. R.

12.3.2024

Sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg meda, 35 dkg glatkog brašna, 10 dkg mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite), 2 manja ili 1 veliko jaje, 1 kašičica sode bikarbone, začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…).

Priprema: 

1. Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. 

2. Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima. U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite tijesto koje potom zamotate u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

3. Nakon hlađenja izvadite tijesto. Kašikom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku kašiku, a manju odaberite ako želite malene medenjake. 

4. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tokom pečenja napuhati zahvaljujući sodi bikarboni.

5. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja. Njih možete preliti glazurom ili se pak odlučiti na nešto sasvim drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.