RECEPT

Starinski recept za savršene tulumbe: Polizat ćete prste!

Prema ovom starinskom receptu, dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

18.12.2023

Ova poslastica koja potječe iz Turske postala je neizostavan dio i na domaćim stolovima. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je da tijesto bude hrskavo izvana, a mekano iznutra.

Prema ovom starinskom receptu, dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a u pripremi će uspjeti i početnici u kuhinji.

Sastojci

Za tijesto

4 krupnija jajeta

400 ml vode

100 ml ulja

250 g brašna

2 kašičice šećera

prstohvat soli

1 l ulja za prženje

Za sirup

1 kg šećera

600 ml vode

kriške od pola limuna

Napomena: Preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lijepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.

Priprema

U dublju posudu ulijte vodu, dodajte ulje, šećer i so. Kada provri, maknite s peći i dodajte brašno. Miješajte dok se napravi čvrsta smjesa. Ostavite tijesto 15-ak minuta da se prohladi.

Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Zatim ih dodajte tijestu i sjedinite mikserom. Kada vam se čini da ste dobili mekano, svilenkasto tijesto, gotovo je. Tim tijestom napunite špric za tulumbe.

U dublju tavu nalijte litru ulja. U hladno ulje tiskajte tulumbe oko deset centimetara dužine. Pazite da ne budu preblizu jer će narasti. Povremeno ih okrenite i pustite da se prže dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih kašikom i stavljajte u sirup (agdu).

Isključite šporet i ostavite ulje da se barem deset minuta hladi. Zatim istisnite novu turu tulumbi.

Kad je druga tura gotova, prvu izvadite u pleh, a drugu u agdu. Ponavljajte dok ima tijesta.

Kad su sve tulumbe gotove, prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite ih u frižideru da se hlade.

Od ove količine možete dobiti oko 40 tulumbi.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.