UKUSAN KOLAČ

Bijela bajadera: Jednostavna, a preukusna poslastica

Ukoliko ste ljubitelji klasične bajadere, bijela verzija ovog kolača će vam se itekako dopasti

Bijela bajadera se lako priprema. Printscreen

E. Ag.

7.2.2023

Bajadera je oduvijek važila za kolač koji se sprema u posebnim prilikama, najviše zbog svog jedinstvenog i omamljujućeg okusa.

Ukoliko ste ljubitelji klasične bajadere, bijela verzija ovog kolača će vam se itekako dopasti.

Potrebno vam je

Podloga:

– 400 gr mljevenog keksa

– 200 ml vode

– 200 gr šećera

– 200 gr margarina

Za preliv:

– 150 ml vode

– 300 gr šećera

– 400 gr mlijeka u prahu

– 200 gr margarina

Priprema

Podloga - sipajte u šerpu vodu i šećer i stavite na ringlu da se ušpinuje (oko 10 minuta). Kada se ušpinuje, dodajte margarin i miješajte dok se ne istopi. Čim se to desi, sklonite šerpu sa ringle. Kada se tek malo prohladi, dodajte mljeveni keks i dobro promiješajte. Kada se sastojci sjedine, sipajte ih u kalup željene veličine, pa poravnajte kašikom.

Preliv - ponovo ušpinujte šećer, pa dodajte margarin i čim se istopi, sklonite sa ringle. Prespite smjesu u zdjelu i postepeno dodajte mlijeko u prahu sve vrijeme muteći mikserom. Čim umutite, prelijte smesu preko prvog dijela i stavite u frižider da se stegne.

Najbolje je da kolač odstoji preko noći. Po želji, možete je posuti kokosom ili mrvicama čokolade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.