LUKSUZNA PUTOVANJA

Orient Express prvi će put povezati Pariz i Portofino: Cijena prava sitnica

Kad se spomene Orient Express, asocijacije su Agata Kristi, luksuz, glamur, putovanje od Pariza do Istanbula

Venice Simplon-Orient-Express. Instagram

E. Ag.

20.2.2024

Kad se spomene Orient Express, asocijacije su Agata Kristi (Agatha Christie), luksuz, glamur, putovanje od Pariza do Istanbula... U međuvremenu su se na popisu destinacija pojavljivali i drugi gradovi i zemlje, neke su i nestajale, poput nedavno Londona. Sada se najavljuje nova linija, do jednog od najpopularnijih italijanskih ljetovališta.

Naime, od juna se kao dio brenda Venice Simplon-Orient-Express uvodi linija koja će Pariz povezati s Portofinom, mondenskom destinacijom na Ligurskom moru, u blizini Đenove. Nova linija je najavljena nakon što je u novembru prošle godine ukinuta linija koju je održavao British Pullman, a koja je London spajala na uobičajenu rutu Venecija – Pariz. Putovanje organizira kompanija Belmont, sinonim za luksuz.

Kako se najavljuje, voz s 11 vagona kojem je puno ime Venice Simplon-Orient-Express, A Belmond Train, Europe kretat će iz Pariza u 15 sati, i onda vijugati Francuskom, prolazeći kroz Dižon, Lion i Avinjon, pa uz Azurnu obalu prije ulaska u Italiju. Kraj puta je na stanici Santa Margerita Ligure, koja je ulaz u Portofino, na koju voz stiže u 13 sati sljedećeg dana. 

Odatle će gosti biti prevezeni do Portofina i sljedeće dvije noći provest će u tamošnjem slavnom, također Belmondovom, hotelu Splendido, smještenom u samostanu iz 16. stoljeća iznad luke Portofino. Dan poslije, za njih će biti upriličena filmska projekcija na otvorenom na portofinskoj Pjaceti, piše Tportal.hr.

Obroke u vozu kreirao je chef ovjenčan Mišelinovom zvjezdicom Žan Imber (Jean Imbert), uz muziku s klavira, odnosno večernju svirku swing orkestra, da bi sve bilo u skladu s nekim davnim epohama. Putnicima će, među ostalim, biti na raspolaganju osam novih apartmana uređenih prošle godine. Imber će gostima lično pripremati i večeru od pet slijedova u Splendidu.

Ovo je prvi put da će ovaj voz posjetiti Italijansku rivijeru, no neće biti i posljednji, jer je plan ponavljati ovu rutu svake godine, no datumi za 2025. još nisu potvrđeni. Uprkos spomenutom imenu, voz neće ići do Venecije. Osim toga, karte će se moći kupiti samo za jedan smjer, oni koji žele natrag u Pariz vozom morat će se zadovoljiti „običnim“ vozom preko Đenove i Milana, pa onda superbrzim vlakom Frecciarossa do francuske prijestonice.

Šećer, jasno, dolazi na kraju: cijena. Cijeli aranžman koji uključuje jednu noć u vozu, obroke u njegovom restoranu i uživanje u koktelima i druženju u salonima, te dvije noći u Splendidu u Portofinu sa svim navedenim blagodatima nudi se od 8.525 dolara po osobi. S obzirom na to da je sve u Belmondovim rukama, ono što se dobije za taj novac bit će dostojno onih koji ga mogu potrošiti na ovakvu ekstravaganciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.