IDEJA NAUČNIKA

Zbog toplotnih udara ovaj evropski grad farbat će krovove u bijelo

Tvrde da bi to moglo smanjiti temperature do 4,7 stepeni

Barcelona - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. Ag.

11.7.2023

Naučnici tvrde da imaju izvrsnu ideju za borbu protiv efekata toplotnih otoka u Barceloni. Riječ je o područjima u gradovima koja su, usljed visokih temperatura, znatno toplija od okolnih područja.

Stoga su naučnici došli na ideju da bi mogli preurediti krovove katalonske prijestonice.

Kako bi se smanjio razorni utjecaj toplotnih valova, predlažu farbanje krovova u bijelo.


Kako prenosi „Euronews“, efekt gradskog toplotnog otoka, koji se sve češće javlja, povećao je temperature do osam Celzijevih stepeni u ovom španskom gradu.

Dramatičan prijedlog 

I dok klimatska kriza napreduje, naučnici s Autonomnog univerziteta u Barceloni (UAB) predstavili su dramatičan prijedlog koji bi mogao zauvijek promijeniti lice grada.

Prema posljednjim podacima, Evropa se zagrijava brže od globalnog prosjeka, s porastom godišnjih temperatura između 1,7 i 1,9 stepeni Celzijevih u urbanim područjima. Barcelona nije iznimka, a 2020. bila je najtoplija godina u gradu u više od čak dva stoljeća – prosječna temperatura iznosila je 16,8 stepeni.

Kao odgovor na ovaj problem, grupa istraživača klimatskih promjena pokreće projekt farbanja gradskih krovova u bijelo – tvrdeći da bi to moglo smanjiti temperature do 4,7 stepeni tokom toplotnih valova.

Bolje od povećanja zelenih površina

- Gradovi s urbanim toplotnim otocima mogli bi svoje krovove farbati u bijelo - kaže Sergi Ventura, meteorolog iz UAB-a.

Naime, provedeno istraživanje pokazuje da već postojeći građevinski materijali u Barceloni zadržavaju dnevno sunčevo zračenje, pridonoseći akumulaciji toplote u cijelom gradu.

Umjesto toga, “hladni krovovi” mogu se stvoriti farbanjem gornjih površina u bijelo. To bi povećalo postotak sunčeve svjetlosti koju reflektira površina, a da je zgrada ne apsorbira.

- Sarađujemo s javnim subjektima. Oni su za farbanje krovova u bijelo, ali zasad se ništa ne poduzima. To je jeftina strategija, ne košta puno, a prema našim predviđanjima, u gradu poput Barcelone to bi funkcioniralo čak i bolje od povećanja zelenih površina - objasnio je Ventura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.