OBJAVLJEN SNIMAK

Pilot molio putnike da napuste avion, nudio im 500 eura: Razlog nije nimalo banalan

Izračunao da je avion pretežak za sigurno polijetanje zbog jakog vetra, visoke temperature i dužine piste

Avion bio pretežak za sigurno polijetanje s aerodroma na Kanarskim otocima. Printscreen/Twitter

E. Ag.

11.7.2023

Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kome se čuje kako se pilot jedne kompanije obraća putnicima s nevjerovatnom molbom.

Pošto je avion bio pretežak za sigurno polijetanje s aerodroma na Kanarskim otocima zbog jakog vetra, visoke temperature i dužine piste, on je zamolio da se javi 20 dobrovoljaca koji bi napustili letjelicu.

Snimak je objavljen na Twitteru uz opis:

- Kapetan kompanije na letu između aerodroma Lanzarote i Liverpula imao je nesvakidašnju situaciju da zamoli 20 putnika da odustanu od leta, jer je izračunao da je avion pretežak za sigurno polijetanje zbog jakog vetra, visoke temperature i dužine piste. Ponuđeno im je 500 eura - napisano je na društvenoj mreži.

Pilot je svoje obraćanje započeo tako što je zahvalio putnicima.

- Hvala vam svima što ste ovdje. Pošto vas je mnogo na letu, danas imamo pretežak avion. Avion, u kombinaciji sa kratkom pistom na aerodromu Lanzarote, vjetrom i vremenskim uslovima, pretežak je za polijetanje. Pričao sam sa svojim prvim oficirom, imamo iskustva u ovome, radili smo to i ranije i zaključili smo da avion nije siguran za polijetanje zbog svega navedenog. Pričao sam i sa timom iz kompanije i zaključili smo da je jedini način da sigurno poletimo, da učinimo da avion bude lakši prilikom polijetanja - kazao je pilot.

Nakon toga je zamolio da se javi 20 dobrovoljaca koji ne bi poletjeli za Liverpul i istakao da bi takvi putnici dobili 500 eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.