MODNI DIZAJNER

Šutio je 18 godina zbog smrti oca: Priča Roberta Kavalija koja dira srca

Prvi put je lansirao svoj brend 1970. godine

Roberto Kavali. Platforma X

El. T

12.4.2024

Italijanski modni dizajner Roberto Kavali (Roberto Cavalli) preminuo je u svojoj 83. godini, kako prenose strani mediji.

Prvi put je lansirao svoj brend 1970. godine, razvio je inovativni proces štampe na koži i teksasu, stvarajući globalni modni i životni imperij sa svojim hrabrim i inovativnim animalističkim printovima, džinsom ukrašenim draguljima i senzualnim haljinama.

Dizajner Roberto Kavali preminuo je u Firenci u dobi od 83 godine. Potekao je iz umjetničke porodice, jer je njegov djed, Đuzepe Rosi, bio istaknuta figura u pokretu Makijajoli, s radovima izloženim u galeriji Ufici u Firenci.

Njegovo bogatstvo navodno vrijedi 500 miliona dolara, a nedavno je, u svojoj 82. godini postao otac šestog djeteta, koje je dobio sa svojom 38-godišnjom djevojkom iz Švedske Sandrom Nilson.

Karijera

1970. bio sam dizajner broj jedan na svijetu. Ljudi poput Armanija nisu bili ništa pored mene. Sada, ako mi je preostala još jedna želja u životu, to je pronalaženje nove tkanine koja je raznovrsna i divna kao teksas - govorio je kralj mode Roberto Kavali.

To može izgledati kao neobična izjava, ali Roberto Kavali nije običan čovjek. Tokom karijere koja je trajala skoro šest decenija, otvoreni maestro italijanskog stila pokazao se kao titan u svijetu mode koji se žestoko nadmeće, pretvarajući svoje ime u svjetski brend i okupljajući sljedbenike koje čine neke od najglamnijih svjetskih ličnosti, uključujući Viktoriju Bekam (Victoriu Beckham), Šeron Stoun (Sharon Stone) i Madona.

Rođen je u Firenci 15. novembra 1940

Čovjek čiji su blistavi, ženstveni dizajni učinili da mu je poznato, rođen je u Firenci 15. novembra 1940. Odrastao je u kreativnom okruženju i vjeran porodičnoj tradiciji - njegov djed je bio proslavljeni italijanski umjetnik - upisao se u lokalnu umjetnost institut kao mladić.

Tamo se specijalizovao za dizajn tekstila, ušavši u svijet mode kada je serija cvetnih printova na pletivama koje je dizajnirao kao student privukla pažnju velikih italijanskih proizvođača čarapa.

Do svojih ranih 30-ih on se etablirao u Parizu uz naručivanje od Hermesa i Piera Kardina (Pierre Cardina) i debitovao je sa svojom prvom kolekcijom. Glamurozni dizajni su se pokazali popularnim kod džet seta, a 1972. je otvorio svoj prvi butik u St Tropeu.

Lični život

Bio je to prvi korak na putu ka carstvu koje će se prostirati širom svijeta i narasti na procijenjenu vrijednost od 1,8 milijardi funti. Godine 1978. Roberto je zamoljen da sudi na takmičenju za mis Austrije. Jedna od takmičarki, 18-godišnja Eva Duringer, plasirala se na drugo mjesto na takmičenju, ali je osvojila srce tada razvedenog Kavalija.

Par je počeo da izlazi, vjenčali su se dvije godine kasnije i imaju troje djece. Dizajner ima i dvoje djece iz prvog braka. Eva je nastavila da služi kao poslovni partner svom kreativnom supružniku. Upravljala je reklamnim kampanjama i licencama carstva Kavalli, koje se kreće od štamparija do dodataka i kućne kolekcije.

Eva i Roberto su se razveli 2010. Od 2014. izlazi sa manekenkom Sandrom Nilson koja je 45 godina mlađa od njega. Rodila mu je šesto dijete, Đorđa 2023. godine.

Roberto je živio sa porodicom u vili u brdima Firence, okružen prirodom i divljim životinjama koje inspirišu životinjski print, džunglu i cvijetne motive, dok ljeta provode na njegovoj 41-metarskoj jahti koja se preliva, zabavljajući poznate prijatelje.

Modni dizajner ima djecu Tomasa i Kristinu sa svojom prvom suprugom Silvanelom Đanoni, sa kojom se oženio 1964. prije nego što su se razveli 10 godina kasnije.

Potom se 1980. oženio austrijskom modnom kreatorkom Evom Marijom Diner, sa kojom je imao troje djece, Roberta, Rajčel i Danijela.

On je ranije govorio o svom teškom djetinjstvu i grubom vaspitanju kroz koje je prošao nakon što mu je ubijen otac.

- Nisam imao lako djetinjstvo. Moj otac je upravo bio kod Njemaca u julu 1944, u napadu na Kastelnuovo dei Sabioni. Bio je geometar, radio je za rudnik u Valdarnu... Nisam govorio do 18. godine. Ipak, život je bio ljubazan prema meni (i bio sam) nagrađen za sve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.