PROJEKTI

IT sektor donosi nova radna mjesta

Kao potencijalno mjesto izgradnje velikog tehnološkog parka prepoznat je lokalitet Šipa

Detalj s današnjeg sastanka

Piše: A. T.

16.4.2019

O razvoju IT sektora kao potencijalne strateške privredne grane  u Kantonu i BiH razgovarali su danas premijer KS Edin Forto i predstavnici Bit alijanse  - udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.


Saradnja Vlade Kantona Sarajevo  sa stručnjacima iz ovog sektora već postoji, a zajednički cilj je detekcija  ključnih problema i njihovo rješavanje kroz konkretna informatička rješenja  u oblastima obrazovanja, privrede, finansija, komunalnih djelatnosti  i drugih oblasti u kojima  tehnologija unapređuje proces rada  i podiže kvalitet usluga.  


Kao potencijalno mjesto izgradnje  velikog tehnološkog parka prepoznat je lokalitet Šipa koje Kanton Sarajevo , zajedno sa općinom Centar, želi ponuditi IT firmama   za smještaj i rad.

-Slijedimo opredjeljenje ove Vlade da omogućimo implementaciju  dobrih i spremnih projekata. Drago nam je da i općine imaju slične interese i prepoznaju projekte koji artkuliraju  brži razvoj i zapošljavanje,   a to razvoj IT sektora sigurno jeste.  Bit alijansa i firme koje okuplja  će svakako biti aktivni dio ovog procesa-  poručio je Forto.

Privredni grad  Skenderije  također  može postati  dinamična poslovna zona, a premijer Forto najavio je otvaranje   javne rasprave o njegovoj prenamjeni, uz izuzetak sportskih i kulturnih sadržaja.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.