MOSTAR

Ususret Sajmu u Mostaru: Dolaze izlagači iz 20 zemalja svijeta

Piše: M.H.

26.3.2018

Ovogodišnji Međunarodni sajam privrede u Mostaru bit će održan od 10. do 14. aprila, a zemlja partner je Republika Srbija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih i najposjećenijih sajamskih manifestacija koje ulaze u treće desetljeće svoga postojanja, a ove godine će se, uz izlagače iz zemlje partnera, predstaviti i izlagači iz još 20-ak zemalja svijeta, od kojih su najzastupljenije Kina, Mađarska i Italija.

Na konferenciji za novinare, uz Dalfinu Bošnjak, direktoricu Sajma, govorili su i Marija Bakoč, konzulica Srbije u Mostaru, i Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH.

- Mostarski sajam je postao lider među gospodarskim sajmovima u BiH, ali i šire. Unatrag dva mjeseca kapaciteti ovog sajma su popunjeni, a neki izlagači, nažalost, nisu mogli uopće pristupiti zbog ograničenosti kapaciteta. Srbija, zemlja partner, predstavlja se s oko 60 firmi na prostoru od 900 kvadratnih metara - kazala je Bošnjak.

Potvrdila je da se na dan svečanog otvorenja očekuje dolazak brojnih visokih zvanica, među ostalim i državnog vrha Srbije. Istakla je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lično najavio da će doći i otvoriti sajam.

- Još će doći lidera, ali uskoro ćete imati sve informacije. Pripreme njihovog dolaska su u toku te ćemo za desetak dana znati tačno ko sve dolazi - dodala je Bošnjak. 

Istaknula je da će se u sklopu ovog sajma održati i tradicionalne podsajamske manifestacije, konferencije, skupovi, paneli, kao i bogat zabavni program.

Ističući da će Republika Srbija na 21. sajmu privrede u Mostaru, u okviru nacionalnog paviljona, predstaviti svoje potencijale privrede, izvozne mogućnosti, turističku ponudu, ali i kulturnu baštinu i gastronomiju, Bakoč je kazala da su BiH i Srbija, s robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura, jedna drugoj najveći trgovinski partneri u regionu zapadnog Balkana i na CEFTA prostorima, ali i da je tržište BiH Srbiji treća izvozna destinacija u razmjeni sa svijetom.

- U 2017. godini izvoz Srbije u BiH iznosio je 1,21 milijardu eura, što je za 8,1 posto više u odnosu na 2016. Istovremeno, izvoz iz BiH se povećao za 28,8 posto u odnosu na 2016. i iznosio je 515,8 miliona eura. Na sajmu će izlagati kompanije iz svih privrednih sektora. Najviše kompanija je iz prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne industrije... Nastup kompanija iz Srbije je odlična prilika da naši izvoznici predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće te uspostave nove poslovne veze s partnerima iz BiH i izagačima iz drugih zemalja - kazala je Bakoč.

Također je naglasila da će na marginama sajma biti upriličen veći broj pratećih kulturnih i umjetničkih događaja, koji će biti poklon Srbije građanima Mostara.

Šantić je čestitao organizatorima, naglasivši da Privredna komora FBiH nastoji biti dobar partner ovom sajmu. Kada je u pitanju zemlja partner Srbija, naglasio je da ona kao prijateljska zemlja i prvi susjed, zajedno s Republikom Hrvatskom, čini top dva vanjskotrgovinska partnera u razmjeni s BiH.

- Osim drugih sektora saradnje, moram istaći i onu u oblasti turizma jer bilježimo 155.000 noćenja godišnje iz Srbije - naveo je Šantić, najavivši međunarodnu konferenciju Jadransko-jonskog makro područja, koju će, u saradnji s komorama iz regije i Italije, organizirati drugog dana sajma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.