MAĆEHA MOLI ZA POMOĆ

Američka djevojčica (13) misli da je lisica

Maćeha Džil traži savjet o tome kako postupiti s 13-godišnjom pokćerkom koja se identificira kao lisica. Tinejdžerka je terijan (terijantrop)

Djevojčica ima i YouTube kanal. Instagram

M. Z.

9.4.2024

Ona nosi masku i rep te ima YouTube kanal na kojem skače uokolo kao lisica u jako kratkim hlačicama - rekla je Džil (Jill) za podcast The Dr. John Delony Show, koji se bavi problemima mentalnog zdravlja i nudi smjernice o odnosima, tjeskobi i dobrobiti.

Džil je zabrinuta jer biološka majka djevojčice potiče takvo ponašanje kod svoje kćerke.

- U stvarnom svijetu pokušavam biti saosjećajan. Cijelu svoju karijeru radim s mladim ljudima, pa me ništa ne čudi, ali zbog činjenice da postoji naziv za ovo stanje, imam osjećaj da živimo u zoni sumraka - komentirao je Džon Deloni (John Delony).

Polusestru je uvjerila da je žirafa

Džil je rekla da mu se upravo zbog toga obratila za pomoć.

- Potpuno sam izgubljena i šokirana. Problem je još veći jer je pokćerka moju devetogodišnju kćerku uvjerila da je žirafa. Trebam li to dopustiti i koja pravila uvesti po pitanju interneta, ekrana i društvenih medija - pitala je očajna žena.

Deloni kaže da se njegova osmogodišnja kćerka voli pretvarati da je princeza, ali to ponašanje smatra zdravim i normalnim.

- Ako se vaše dijete želi obući kao žirafa i trčati u dvorištu, ja nemam problem s tim. Podrazumijeva se da se neće odjenuti kao žirafa kad odemo na večeru ili kad joj dođu prijatelji- objasnio je granice djetetovih preferencija.

- Ludilo je to što uopće vodimo ovaj razgovor jer se neko ''identificira kao lisica'', dodao je te pozvao roditelje da budu oprezni oko ovakvih ponašanja.

Djevojčica glumi lisicu u videima koje objavljuje na YouTubeu

Džil tvrdi da je otac djevojčici zabranio YouTube kanal, ali ga je ona ipak pokrenula uz podršku majke.

- Velika većina gledalaca najvjerovatnije su odrasli muškarci. Kada djetetu date pametni telefon, ne dajete mu pristup svijetu - dajete svijetu pristup njemu. Ovo je kanal za odrasle muškarce i brine me što je vaša pokćerka zapravo na meti seksualnih predatora - nastavio je Deloni.

Osim problema sigurnosti, Deloni smatra da bi roditelji trebali omogućiti djevojčici pozitivne povratne informacije. Objašnjava da je želja svakog tinejdžera biti viđen i čuven.

-Pokćerka je dugi niz godina išla na terapiju, ali niko ne zna šta bi s njom. Ona nije loše dijete, puna je poštovanja, pomaže mojoj djeci i pere suđe, ali vjeruje da je lisica - nadovezala se maćeha.

Roditelji moraju postaviti stroge granice i pravila

Deloni joj savjetuje da se fokusira na ono što može kontrolirati kao roditelj - postavljanje strogih pravila o korištenju telefona i YouTubea kada je pokćerka pod njenim krovom.

-Ono što njoj treba je čvrstoća. Trebaju joj čvrsti roditelji koji će stajati uz nju. Želite da se jednog dana okrene i kaže: ''Ovo su ljudi koji se nikad nisu prestali boriti za mene i kojima je zaista bilo stalo do mene" - poručio je maćehi.

Savjetovao joj je da sjedne s djecom, preuzme punu odgovornost i ispriča im se što ranije nije postavila granice.

-Budite vrlo jasni oko svojih ciljeva, zašto želite raditi te stvari, koje će biti vaše granice, zapišite ih i započnite razgovor te to učinite za vrijeme obroka. Recite djeci: ''Ovo će biti teško, ali znate da vas volimo i znamo da imamo jedan posao, a to je da vas čuvamo" - rekao je.

U svijetu raste broj terijana

Džilina pokćerka nije jedina mlada osoba koja se u posljednje vrijeme otvoreno identificira kao životinja. Naia Okami iz Sijatla insistira na tome da se identificira kao vuk na svim nivoima, osim fizičke. Daily Mail je 2023. izvijestio o trendu sve većeg broja terijana, kao posljedici popularnosti TikToka, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.