KORISNO

Zdrave namirnice za mališane: Superhrana za razvoj djece

Uvrštavanjem u dječiju prehranu namirnica koje imaju visoku nutritivnu vrijednost povećat ćete unos vitamina, minerala, vlakana

Zdrava hrana za djecu. Društvene mreže

Z. K.

19.5.2024

Djecu često nije lako nagovoriti da jedu zdrave namirnice, neuobičajenog okusa, boje ili oblika. Iako su one veoma važne za psihofizički rast djeteta, roditelji su na mukama, jer ih mališani često odbijaju jesti.

Kaše i deserti

No, imajte na umu da ćete uvrštavanjem u dječiju prehranu namirnica koje imaju visoku nutritivnu vrijednost povećati unos vitamina, minerala, vlakana i zdravih masnoća u njihov organizam.

Bobičasto voće puno je vitamina i antioksidansa, pomažu djeci da unesu vlakna, koja im često nedostaju u svakodnevnoj prehrani. Maline, kupine, borovnice, ribizle, brusnice ili jagode – sve je to dobitna kombinacija, a ako nije sezona bobičastog voća, možete koristi smrznuto i ubaciti ga u zobene kaže, smutije ili deserte. Suho bobičasto voće odličan je izbor za zdrave grickalice.

Riba je odličan izvor DHA, koja pripada omega-3 porodici esencijalnih masnih kiselina i ima blagotvoran utjecaj na razvoj mozga. Ako dijete nije veliki ljubitelj svježe ribe, ponudite mu i one iz konzervi, koje imaju blaži okus i mekšu teksturu. Ribu možete ubaciti i u salate s tjesteninom. Iako je pečena riba zdraviji izbor, ne bježite ni od pohovane.

Suncokretove, sjemenke lana i čija pomažu djeci da zadovolje potrebu za zdravim mastima, magnezijem, bjelančevinama i vlaknima. Sjemenke možete koristiti kao obične grickalice, dodati ih u supe, salate i druga jela ili u smutije. Sjemenke lana treba samljeti radi lakše probave.

Napravite namaze

Bademi, orasi, lješnici, indijski oraščići i kikiriki obiluju zdravim masnoćama, ali i vlaknima, proteinima te vitaminima i mineralima. Ako imate blender, možete i sami napraviti namaze od orašastih plodova, a većinu možete kupiti i u specijaliziranim trgovinama. Jednako su zdravi kao i sami orašasti plodovi, a djeci će, vjerovatno, biti privlačniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.