SAVJET

Šta uraditi kad dijete slabo jede

Djecu ne treba siliti da jedu nego im treba vrijeme provedeno za stolom, učiniti zanimljivim i zabavnim

Loš apetit. Facebook

Z. K.

19.5.2024

Prema rezultatima nedavno provedenih psiholoških testiranja, majke se više nerviraju kada njihovo dijete neće da jede nego kada ima visoku temperaturu. Kako se nositi s tim problemom i eventualnim stresom koji taj problem može da prouzrokuje? Djecu ne treba siliti da jedu nego pokušajte obrok pretvoriti u zabavu – nemate šta izgubiti, osim djetetovog lošeg apetita.

Napravite hranu zanimljivom 

Poznato je da djeca vole sve što je šareno i nasmijano pa zašto, onda, ne biste djetetu pripremili šaren i nasmijan obrok? Od brokula napravite drvo, od kolutića mrkve sunce koje se smije, usta nacrtajte kečapom ili sosom od paradajza, a od pire krompira napravite planinu. Važno je da od obroka napravite zabavu, jer mališan tada neće obraćati pažnju na povrće koje jede nego na priču koju mu uz pomoć likova i oblika napravljenih od hrane, pričate.

Ručajte zajedno s djetetom 

Uvijek sjedite za sto zajedno sa svojim djetetom. Nikada nemojte na brzinu hraniti svoje dijete. Uvijek odvojite dovoljno vremena za to, jer će mališan, u suprotnom, osjetiti vašu nervozu i, prirodno, neće htjeti da jede.

Spremajte hranu zajedno 

Neka i vaše dijete učestvuje u pripremanju obroka. Dok pripremate hranu, pustite dijete da i ono svojim prstićima nešto mijesi. Pričajte mu o tome koliko je povrće zdravo i koliko će porasti ako bude redovno jelo određene vrste voća i povrća.

Zajedno u kupovinu 

Kada nabavljate namirnice, u svaku kupovinu povedite i dijete. Istraživanja pokazuju da djeca radije jedu ono što su sama kupila na pijaci. Stoga, ako želite da vaše dijete konačno počne da jede špinat ili grašak, pustite ga da ga samo stavi u korpu i da samo plati prodavaču.

U društvu je ljepše

U društvu se slađe i ljepše jede zato što obrok nije samo puko unošenje kalorija neophodnih za energiju nego je i društveni događaj. Svakako da ne možete uvijek organizirati obrok za svoje dijete i drugare, ali možete za sto postaviti njegovog omiljenog medu ili lutku pa i njih nahranite. Ovaj trik često upali.

Važnost užine

Nakon prve dvije godine života, intenzivan rast se uspori, manje jede i postaje izbirljivo dijete lošeg apetita. No, djetetu je dovoljno od 5 do 6 obroka ponuđenih po ustaljenom rasporedu. Bilo bi dobro kada bi se užine smjestile tačno između dva glavna obroka. Tako bi jutarnja užina bile dva sata nakon doručka, odnosno dva sata prije ručka.

Teška hrana

Domaće sušeno meso, začinjena hrana i teški umaci vjerovatno su delicije odraslima. No, djeca ih odbijaju. Probavni sistem nije im dovoljno jak da bi mogao bez problema probaviti tešku hranu. 

Djeci su prihvatljivija laganija jela: kuhana bijela riba, kuhano povrće, salate i sl. Ne treba insistirati na varivu sa mahunama kojem je dodana zaprška pa je teže probavljivo ako dijete voli lešo kuhane mahune. Mogu se kombinirati sa mrkvom i kukuruzom. Sigurno će ovako šareno jelo biti privlačnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.