POTRAGA JOŠ TRAJE

Šta ako policija ne nađe tijelo Danke Ilić: Kakav to ima utjecaj na dalji postupak

Sada se već javlja strah kod nekih da tijelo na kraju nikad neće biti pronađeno, što bi bilo ravno katastrofi za daljnju istragu

Danka: Traje potraga za tijelom. Blic.rs

N. H. / Danas.rs

9.4.2024

Srbijanska policija bezuspješno traga za tijelom ubijene dvogodišnje Danke Ilić, a osumnjičeni za njeno ubistvo ne žele otkriti gdje su ga sakrili. 

Sada se već javlja strah kod nekih da tijelo na kraju nikad neće biti pronađeno, što bi bilo ravno katastrofi za daljnju istragu. 

Ono što saznajemo iz medija posljednja dva-tri dana odaje utisak da policija "tumara u mraku" i da više nema ciljanih mjesta za potragu, već se češlja teren kao prvog dana kada se djevojčica vodila kao nestala, piše Danas.rs.

Kvalifikacija djela

Osumnjičeni se terete za krivično djelo "Teško ubistvo" za koji se dobiva minimalno deset ogdina zatvora, a može se dobiti i kazna doživotnog zatvora. 

Jedno od glavnih obilježja ovog djela je da mora biti izvršeno na podmukao i svirep način kao i da dijete ili bremenita žena moraju biti lišeni života.

Međutim, za tu tvrdnu moraju postojati neoborivi dokazi, a tužilaštvo zasad ima samo izjave osumnjičenih, koji su priznali da su lišili života žrtvu na ovakav način. 

Da bi se to dokazalo, mora se pronaći tijelo. 

Tužiteljica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojana Savović za Danas kaže da joj nije poznato koji dokazi su zaista prikupljeni tokom predistražnog i istražnog postupka.

- Iz nekih natpisa u medijima, koji nisu provjereni jer se tužilaštvo nije o tome oglasilo, proizilazi da je jedan od okrivljenih priznao da je izvršio krivično djelo iz člana 114. st. 1 tačka 9 , koji podrazumjeva da je lišio života dijete - navodi Bojana Savović.

Upitna kvalifikacija djela

Pronalaženje tijela djeteta je veliki problem za istragu, ali i za samu kvalifikaciju djela, smatra advokat Ivan Ninić, koji kaže da bi jedino postupajući tužilac trebalo da se oglašava o kvalifikaciji krivičnog djela, a nikako predsjednik republike, ministar policije, a naročito ne tabloidi.

- Upitna će biti dalja kvalifikacija ukoliko se tijelo ne pronađe. Tužilac će na osnovu prikupljenih dokaza odlučiti da li će ostaviti ovu kvalifikaciju ili će možda prekvalifikovati djelo. Trenutno, u ovom slučaju, konkurišu još dva djela, a to su ubistvo i teško djelo protiv sigurnosti saobraćaja sa smrtnim ishodom. Tužilaštvo trenutno crpi sumnju na Teško ubistvo samo iz iskaza osumnjičenih koju su oni dali u istražnom postupku i koju u svakom trenutku mogu da promjene. Te izjave možda mogu biti dovoljne da tužilac podigne optužnicu za Teško ubistvo, ali pitanje je da li će to biti mjerodavno za osuđujuću presudu, naročito kada presuda stigne do Kasacionog suda koji bi ocjenjivao zakonitost presude - kaže Ivan Ninić za Danas.

Smatra da je veoma opasno to što kvalifikaciju djela daju Vučić, Gašić ili pojedini policajci, jer razlika između ubistva i teškog ubistva je velika. 

- Jako je štetno za postupak bilo ko osim tužilaštva daje kvalifikacije. Prvo jer tijelo još nije pronađeno, drugo- krši se prezumcija nevinosti. U nekim medijima se već govori da će osumnjičeni dobiti doživotnu kaznu zatvora što je nedopustivo - kaže Ninić.

Zabrinjavajuća situacija

Tužiteljica Bojana Savović navodi da je zabrinjavajuće to što je konferenciju za medije vodio ministar unutrašnjih poslova, dok su pored njega stajali policijski službenici, iako je po našem zakonu tužilac taj koji rukovodi predistražnim postupkom.

- Jedino postupajući javni tužilac može da procjeni koje informacije će i u kom trenutku iznijeti javnosti, a iznošenje kojih informacija će štetiti postupku - kategorična je tužiteljica.

Ivan Ninić naglašava da ga plaši "reality atmosfera" koja se pravi oko ovog slučaja.

- Sve više se čini da se ova tragedija koristi kao sredstvo za promociju pojedinih političara i određenih ljudi u policiji, kao i za marketing MUP-u. Mi smo saznali da MUP posjeduje helikoptere, dronove, najmoderniju opremu…S druge strane, po emisijama u uniformama paradiraju policijski službenici koji otkrivaju detalje iz istrage i daju oprečna mišljenja i procjene. Za to isključivo snosi odgovornost ministar Gašić, jer se ti policajci pojavljuju u emisijama po njegovom odobrenju - kategoričan je Ninić.

Morali bi se svi skloniti iz javnog prostora

Sagovornik Danasa smatra da bi najkorisnije za dalju istragu bilo da se svi osim tužilaštva sklone iz javnog prostora, a da tužilaštvo redovnim sedmičnim zvaničnim obavještenjima izvještava javnost o napretku istrage, kao i da se vanredno oglasi ukoliko se nešto značajno za istragu dogodi.

Ono što je najbitnije je to da se oba sagovornika koja su govorila za Danas slažu da će postupak i istraga biti u velikom problemu ukoliko se tijelo ne pronađe, ili se pronađe prekasno tako da neće biti moguće kvalitetno uraditi obdukciju, koja jedino sa sigurnošću može da nam da odgovore na koji način je žrtva nastradala i od kojih povreda su nastupile smrtne posljedice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.