VELIKO SRCE

Herojski čin Mladena Jovičića, vojnika OSBiH: Ponovo bih isto uradio i po cijenu života

Jovičić je u utorak, bez imalo razmišljanja, pomogao porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banja Luka

Jovičić (u sredini): Najvažnije je da je porodica živa. Facebook

16.5.2024

Pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mladen Jovičić iz Vlasenice, vozač srednjih tereta u Transportnoj četi OSBiH, pokazao je hrabrost i veliko srce. 

Jovičić je u utorak, bez imalo razmišljanja, pomogao porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banja Luka. Samo za “Avaz” ispričao je šta se dešavalo tog dana.

Vidio plamen

- Krenuo sam na posao kada sam na autoputu Doboj - Banja Luka u mjestu Prnjavor primijetio s desne strane auto marke Peugeot i tri osobe kako stoje ispred vozila. Stao sam i krenuo prema njima da vidim treba li im pomoć. U tom trenutku sam vidio da iz auta kuljaju dim i vatra. Odmah sam otrčao do svog vozila po aparat za gašenje vatre. Međutim, nisam uspio da ugasim plamen. Zaustavio se i vozač kombija koji mi je dao protupožarni aparat, nažalost, već je bilo kasno, auto je izgorjelo – priča za “Avaz” Jovičić.

Dodao je da su tri osobe bile ispred vozila, a, kako su mu kazali, krenuli su u Banju Luku u bolnicu.

- Rekli su mi da su krenuli u bolnicu, neko je od njih trebao na pregled srca. Kazao sam im da je moja dužnost kao građanina i pripadnika OSBiH da ih povezem. Tako sam i uradio. Povezao sam dvije osoba, oca i njegovu kćerku. Dovezao sam ih do bolnice i kada su ušli unutra, otišao sam na posao – prepričava nam Jovičić.

Dodao je i da je treća osoba, koja je bila s njima, ocem i kćerkom, ostala kod automobila da sačeka policiju. Istakao je da ga je odmah nakon saznanja o njegovom humanom činu pozvao ministar odbrane Zukan Helez.

Poziv ministra

- Tokom našeg razgovora rekao mi je da se raduje što je to učinio pripadnik OSBiH te dodao da je čuo da ovo nije prvi put da se nalazim u situaciji da pomažem ljudima. Ovih dana očekujem poziv u Ministarstvo, da se sretnem s ministrom Helezom – istakao je Jovičić te dodao da se osjeća uzbuđeno, ali da mu je najvažnije da je ta porodica ostala živa i da nikome nije ništa bilo.

Kazao je da bi ponovo isto uradio čak i kada bi svoj život doveo u opasnost.

Otac trogodišnjaka

Suprug i otac trogodišnjeg dječaka kazao je da je samo obavio građansku i moralnu dužnost, spasivši jednu porodicu. Naveo je da bi svi ljudi, ne samo u BiH, nego i šire trebali da postupaju isto, jer jedan spašen život je kao da je spašen cijeli svijet.

Jovičić se ovom prilikom zahvalio svom šefu Asmeru Fazlibegoviću za kojeg kaže da je osoba koja je bila i uvijek je uz njega.

Dodao je da ga je nakon herojskog čina i pokazane ljudskosti nazvao ministar odbrane Zukan Helez te ističe da se nada uskoro susretu s ministrom Helezom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.