REAKCIJE IZ CRNE GORE

Vijesti: Dodikova fatamorgana

Dodik je u subotu rekao da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora

Milorad Dodik. Avaz

H. J. I. / Vijesti.me

30.10.2023

Demokratska Crna Gora ocijenila je jučer da su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o stvaranju zajedničke srpske države čiji bi dio bila i Crna Gora, na nivou fatamorgane.

Dodik je u subotu rekao da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

Oštre kritike izjave

- Apsolutno je besmisleno i potpuno nepotrebno komentarisati izjave koje su, srećom, na nivou fatamorgane - rekli su “Vijestima” predstavnici partije Alekse Bečića koji čine novu vlast u Crnoj Gori.

Ostali činioci nove vlasti (Pokret Evropa sad, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija) nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kakav je njihov stav o Dodikovoj ideji i da li je podržavaju ili ne.

Odgovore su za danas najavili iz kabineta predsjednika države Jakova Milatovića.

Iz opozicionih DPS-a i SD-a oštro su kritikovali Dodikovu izjavu.

Dodikova izjava izazvala je brojne reakcije u Crnoj Gori, a iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova poručili su u subotu da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i strijemljenjima pojedinih političara iz regiona.

- Kao građanska, sekularna i multietnička država, posvećeni smo dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrijednosti i vanjskopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cjelini - kazali su iz MVP-a.

Neprimjereni i nedopustivi komentari

Podsjećaju da nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu ili s ciljem namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona.

- Stoga pozivamo Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina - navodi se u saopćenju.

Od Dodika je jučer stigao odgovor MVP-u:

- Bilo bi zanimljivo provjeriti volju građana Crne Gore, ali ne na Lajčakovom već demokratskom referendumu, čak i u ovom trenutku, a šta bi tek takav referendum mogao pokazati za 50 ili 100 godina - rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje agencije SRNA da prokomentariše reagovanje MVP Crne Gore na njegovu izjavu da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu.

Dodik je jučer kazao da Srbija, Crna Gora i današnja Republika Srpska imaju iskustvo života u zajedničkoj državi.

- Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja, ne mislim na prisilni akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država.

U istraživanju koje je 20. oktobra objavio Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa “Damarom” navedeno je da je nezavisnost Crne Gore konačna i neupitna za dominantnu većinu građana i građanki.

Referendum o nezavisnosti Crne Gore

Na pitanje da li bi referendum o nezavisnosti Crne Gore trebalo ponoviti većina, odnosno 67,4 posto ispitanih, izjasnilo se da to ne treba raditi, a nešto manje od četvrtine, 24,3 posto, da treba.

Odgovori su bili slični i na pitanja da li bi u Crnoj Gori i Srbiji trebalo održati referendume o ujedinjenju dviju zemalja.

- U slučaju kad bi takav referendum ponovo bio održan 68,7 posto je čvrstih u stavu da Crna Gora treba da bude nezavisna, manje od petine, odnosno 18,3 posto onih koji su za zajednicu sa Srbijom i oko šest odsto za zajednicu sa Srbijom i Republikom Srpskom - pokazalo je istraživanje.

U članu 15. crnogorskog Ustava piše da Crna Gora ne može stupiti u savez s drugom državom kojim gubi nezavisnost i puni međunarodni subjektivitet.

DPS je ocijenio da Dodikova izjava odražava nacionalističke tendencije i da predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković jučer je poručio da je njihova želja jaka i jedinstvena Bosna i Hercegovina, punopravna članica NATO-a i EU.

- Ništa manje ne želimo i Srbiji. Do tog cilja se stiže bez Dodika, Vučića i poslušnika. S Dodikom i sličnim nećemo dijeliti ni vazduh u prostoriji, a kamoli državu i budućnost - saopćio je Đuričković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.