IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu o optužbama Međunarodnog suda pravde: To je kao da nakon 2. svjetskog rata tražite hapšenje Ruzvelta i Čerčila

Zahtjev za nalog za hapšenje koji se razmatra zasnovan je na gomili laži

Benjamin Netanjahu. Anadolija

S. S.

22.5.2024

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu u intervjuu za CNN je demantovao navode desničarskih ministara u Vladi da će se u Gazi graditi naselja za izraelske doseljenike. On je poručio da je uvijek bio protiv takvog plana.

- Neki od mojih birača nisu zadovoljni zbog toga, ali to je moj stav. Jednom kada Hamas bude poražen, ono što moramo učiniti je održati demilitarizaciju Gaze - istakao je Netanjahu.

Naglasio je da želi civilnu upravu kojom ne bi upravljao Hamas.

- Treća stvar koju bih uradio je da rekonstrukciju Gaze, ako je moguće, urade umjerene arapske države i međunarodna zajednica. To je realan plan i ja sam to rekao. Neki ljudi nisu zadovoljni time. Možda žele ubaciti u sve to Palestinsku samoupravu koja još uvijek uči djecu da traže uništenje Izraela. To nije moj stav. Želim drugačiju budućnost za Izraelce i Palestince - naglasio je.

Prokomentarisao je i optužbe protiv njega i ministra Joava Galanta od strane Međunarodnog suda pravde, a koje se tiču i izazivanja istrebljenja, gladi kao metoda rata i uskraćivanja humanitarne pomoći.

- Kan je nevaljali tužilac koji je iznio lažne optužbe i stvorio lažne simetrije koje su opasne. Zahtjev za nalog za hapšenje koji se razmatra zasnovan je na gomili laži. To je kao da kažete da u Drugom svjetskom ratu izdajete naloge za hapšenje Rusevelta i Čerčila, ali i Hitlera - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.