NAKON ZAHTJEVA MKS-A

SAD odbacuju "izjednačavanje" Izraela sa Hamasom

Zahtjev tužioca MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje protiv izraelskih lidera je nečuven, rekao je Bajden

Bajden: Nečuven nalog za hapšenje Netanjahua. Platforma X

SRNA

20.5.2024

Amerika odbacuje zahtjev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) i lidera palestinske organizacije Hamas, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

Nalog za hapšenje Netanjahua

- Odbacujemo izjednačavanje Izraela sa Hamasom. Odluka o nalozima za hapšenje MKS-a ugrozit će napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre, oslobađanju talaca i povećanju humanitarne pomoći za Gazu - naglasio je Blinken.

Glavni tužilac MKS-a Karim Khan izjavio je nešto ranije da je sud zatražio nalog za hapšenje premijera Izraela i lidera Hamasa Jahje Sinvara (Yahya Sinwar) na osnovu optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je uslijedio u Pojasu Gaze.

Khan je naveo da MKS, osim za Netanjahua i Sinvara, traži naloge za hapšenje drugih lidera Hamasa, kao i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta (Gallant).

Sudsko vijeće MKS-a razmotrit će Khanov zahtjev za izdavanje naloga.

Na izjavu Netanjahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile “nečuvene” i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Khan je naglasio da “niko nije iznad zakona”.

Izrael i SAD nisu članice MKS-a. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Jerusalemom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS-a.

Reakcija Bajdena

U kratkoj izjavi koju je objavila Bijela kuća, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je reagovao na zahtjev tužioca MKS-a Karima Khana za izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i Galanta.

- Zahtjev tužioca MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje protiv izraelskih lidera je nečuven.

Želim da budem jasan: šta god da tužilac implicira, ne postoji ekvivalencija, nikakva, između Izraela i Hamasa. Uvijek ćemo stajati uz Izrael protiv prijetnji njegovoj sigurnosti - rekao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.