NAPAD IRANA NA IZRAEL

Izrael će odgovoriti Iranu, ali se ne zna kako: Bliski istok je na rubu

Spasilačka služba Magen David Adom objavila je da liječi desetogodišnjeg dječaka iz područja Arada koji je teško ranjen

Sukob Izraela i Irana. E. Tihak

Ekipa "Dnevnog avaza"

13.4.2024

Iran je u subotu navečer pokrenuo napad na Izrael lansirajući dronove kamikaze. Vijest o napadu potvrdio je portparol izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari.

Ovako smo pratili dešavanja iz minute u minutu u prethodna dva dana:

00:14 - Iranci u Vijeću sigurnosti UN-a obrazložili napad na Izrael.

Ambasador Irana pri UN-u Amir Saed je rekao kako je "izraelski režim prekršio Povelju Ujedinjenih nacija napadom na konzulat Irana u Damasku", te da je Iran zbog toga pokrenuo niz napada.

23:09 - Antonio Gutereš, šef UN-a: Bliski istok je na rubu.

22:55 - Zelenski: Izraelu su pomogli saveznici, a Ukrajina mjesecima čeka pomoć. 

22:28 - Izrael: Oborili smo neprijateljski dron lansiran iz Jemena

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavili su da su oborili neprijateljski dron lansiran iz Jemena.

- Meta je ušla u izraelski zračni prostor iz smjera Crvenog mora, a vojska ju je pratila dok je nije uspješno oborila - saopćeno je iz IDF-a.

22:22 - Iran ispalio 350 raketa na Izrael.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je izraelska odbrambena koalicija preko noći uspešno osujetila napad iz Irana.

- Otprilike 350 raketa ispaljeno je iz Irana, Iraka, Jemena i libanskog Hezbolaha, koje su nosile oko 60 tona eksploziva - rekao je Hagari.

21:39 - Jordan pozvao iranskog ambasadora na razgovor.

Jordansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi upozorilo Teheran da mora da prestane da dovodi u pitanje poziciju Jordana, koji je sinoć pomogao Izraelu da obori stotine dronova i projektila.

- Suočavamo se sa svim našim mogućnostima i sposobnostima protiv svega što predstavlja prijetnju Jordanu i bezbjednosti Jordanaca - navelo je Ministarstvo na platformi X, preneo je Tajms of Izrael.

21:05 - Izrael će odgovoriti, ali ne zna se još kako.

Odobreni su operativni planovi i za ofanzivu i za defanzivu, objavio je portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

20:00 - Upravo je završio sastanak ratnog kabineta koji je vodio izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Na sastanku su trebali dogovoriti kako će odgovoriti Iranu. Sastanak je trajao satima.

18:24 - Iran obavijestio prijateljske države o napadu 72 sata prije, objavljeni ciljevi.

17:53 - Bajden razgovarao s liderima G7, oglasila se Bijela kuća.

Predsjednik SAD Džo Bajden danas je putem sigurnog video zapisa razgovarao s čelnicima G7.

Čelnici su osudili iranski napad bez presedana na Izrael i ponovno potvrdili predanost G7 sigurnosti Izraela.

17:35 -  Izraelske vlasti objavile: Djevojčica (7) povrijeđena u iranskom napadu je kritično, ima povrede glave.

17:10 - Bajden će razgovarati s liderima G7. 

Bajden će razgovarati s liderima G7 kako bi razgovarali o diplomatskom odgovoru na napad Irana.

Bajden razgovara s liderima G7 kako bi razgovarali o onome što on naziva "hitnim diplomatskim odgovorom" na iranski napad na Izrael.

16:59 - Hercog: Ovo je kao rat

Izraelski predsjednik Isak Hercog se oglasio o jučerašnjim napadima Irana.

16:37 - Sazvani hitni sastanci zemalja G7 i Vijeća sigurnosti nakon iranskog napada na Izrael, saopćio je Borelj.

16:00 - Netanjahu je odustao od napada na Iran, Bajden ga je uspio ubijediti, tvrdi američki New York Times.

14:50 - Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) potvrdio je da su avioni Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) oborili nekoliko iranskih bespilotnih letjelica nakon iranskog zračnog napada na Izrael.

14:33 - Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir Abdulahijan izjavio je da Iran ne namjerava nastaviti s napadima na Izrael, ali da neće oklijevati da odgovori na potencijalni napad.

14:20 - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prokomentarisao je napad Irana na Izrael.

- To su sve segmenti trećeg svjetskog rata. Drago mi je da nije bilo većih žrtava i bilo bi dobro da to sada stane da ne ulazimo u sve te priče ko je prvi napao. To nije naš sukob, kao što to nije ni onaj u Ukrajini - poručio je Milanović.

13:54 - Ministar vanjskih poslova Izraela Izrael Kac (Israel Katz) rekao je u intervjuu za radio izraelske vojske da pažljivo odmjeravaju korake nakon velikog napada Irana.

- Rekli smo: ako Iran napadne Izrael, mi ćemo napasti Iran. I ta obaveza još uvijek vrijedi - rekao je Kac.

Međutim, rekao je da će se o mogućem odgovoru raspravljati u odgovarajućem okviru pod predsjedavanjem premijera Benjamina Netanjahua.

13:25 - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zasjedat će danas na zahtjev Izraela, povodom iranskog napada projektilima.

13:03 - Profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch Adis Maksić kazao je da je Iran napravio puno buke, ali malo štete. 

12:35 - Izraelsko presretanje desetina iranskih raketa i dronova preko noći koštalo je Tel Aviv do pet milijardi šekela (1,35) milijardi dolara), pišu izraelski mediji.

12:24 - Glasnogovornik IDF-a pukovnik Peter Lerner govorio je za Sky News.

Upitan hoće li Izrael odgovoriti, kaže: "To je vrlo dobro pitanje. Danas gledamo prema vladi, vlada će se sastati kasnije danas i oni će donijeti odluke i uputiti vojsku u skladu s tim."

IDF će se "pripremati za svaku mogućnost". Upitan je li se otvorila nova fronta u izraelskom ratu, kaže: "Svakako se nadam da nije, no mislim da trebamo biti spremni na tu realnost."

12:18 - Izraelski ratni kabinet trebao bi se sastati u 13:30 sati po srednjevropskom vremenu kako bi raspravljali o odgovoru na iranski napad, saopćio je jedan izraelski dužnosnik.

12:01 - Nakon iranskih uzvratnih udara na Izrael, Italija je u nedjelju sazvala sastanak lidera G7 kako bi razgovarali o tom pitanju.

- Italijansko predsjedništvo G7 sazvalo je sastanak lidera za rano popodne, kako bi razgovarali o napadu Irana na Izrael - navodi se u saopćenju italijanske vlade.

11:46 - Reza Pahlavi, sin iranskog šaha Mohammada Reze Pahlavija i iranske carice Farah Pahlavi i prijestolonasljednik iranske krune prije Islamske revolucije u Iranu, na X je komentirao iranski napad na Izrael. U svojoj objavi na X-u, Pahlavi je kazao da Izrael i Iran imaju zajedničkog neprijatelja.

- Godinama sam govorio da su sudbine Iranaca i Izraelaca jedinstveno isprepletene. Imamo zajedničke nade u mir, ali ih poriče zajednički neprijatelj: Islamska Republika. Ovaj režim predstavlja egzistencijalnu prijetnju i Iranu i Izraelu koja će trajati sve dok ovaj režim ostane na vlasti - napisao je Pahlavi.

11:40 - Vojni analitičar Berko Zečević za "Avaz" je kazao da je Iran pokazao da za Izrael, SAD i Veliku Britaniju ne predstavlja veliku prijetnju

10:55 - Sardar Bageri, šef osoblja Iranskih oružanih snaga rekao je da je Iran poslao poruku SAD kroz Ambasadu Švicarske u kojoj je upozorio Vašington da, ako bude sarađivao sa Izraelom u njihovim potencijalnim budućim akcijama, američke baze "neće imati nikakvu bezbjednost" i biće "riješene", prenosi CNN.

10:42 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin zaprijetio je SAD.

On je poručio da će Rusija podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo kao vid podrške Izraelu.

09:40 - O dešavanjima na Bliskom Istoku za "Dnevni avaz" govorio je vojni analitičar Antonio Prlenda.

- Ovo će dalje zakomplicirati situaciju na Bliskom istoku, ali je dobro ako su istinite tvrdnje da je Iran ustvrdio kako je ovom operacijom, pa i komandoskim upadom na trgovački brod povezan sa Izraelom, zaokružio svoju želju da uzvrati Izraelu za bombardiranje njihovog diplomatskog predstavništva u Siriji. To je dobro, jer pokazuje da Iran u ovome trenutku ne želi sveopći oružani sukob sa Izraelom i SAD-om, ali vidjet ćemo kako će reagirati Izrael. SAD će svakako pokušati odvratiti Izrael od daljeg odgovora. Neće to biti lako, jer Izraelci nikad ne zaboravljaju - kaže Prlenda.

08:15 - Izrael će pobijediti nakon što se odbranio od salve iranskih dronova i projektila, poručio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

- Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti - istakao je.

07:31 - Jordan i Liban otvorili zračni prostor koji je bio zatvoren sinoć nakon što je Iran lansirao dronove samoubice prema Izraelu.

07:25 - Izrael će pobijediti nakon što se odbranio od salve iranskih dronova i projektila, poručio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

- Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti - istakao je.

07:05 - Glasnogovornik izraelske vojske (IDF) Avičaj Adre (Avichay Adraaee) saopćio je da je Iran lansirao više od 300 "prijetnji različitih vrsta" prema Izraelu.

- Presreli smo 99 posto prijetnji i ovo je vrlo važno strateško postignuće - rekao je Adre.

06:39 - Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) poručio je da SAD ne žele sukob s Iranom, ali da neće oklijevati zaštiti svoje snage i podržati odbranu Izraela.

Dodao je da poziva Iran da deeskalira situaciju i zaustavi sve daljnje moguće napade.

06:21 - Američki dužnosnici tvrde da su presreli više od 70 dronova i najmanje tri balističke rakete.

05:33 - Oglasila se Kina.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je "duboko zabrinuto" zbog trenutne eskalacije situacije nakon iranskog napada na Izrael.

Navodi se da se napetost "prelijeva" iz vojnih aktivnosti u Gazi, dodajući da je "gušenje sukoba glavni prioritet".

- Kina poziva relevantne strane da ostanu smirene i budu suzdržane kako bi se izbjegla daljnja eskalacija napetosti", priopćilo je ministarstvo. Također je pozvala međunarodnu zajednicu, naročito utjecajne zemlje, na konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti - poruka je iz Kine.

05:26 - Objavljeni detalji razgovora Bajdena i Netanjahua.

05:00 - BBC: Iran je koristio taktiku koja je viđena u Ukrajini

BBC piše da su Iranci vjerojatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protivvazdušnu odbranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete. 

04:25 - SAD traže da ih Izrael unaprijed obavijesti u slučaju eventualnog napada na Iran.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je zatražio od izraelskog kolege Joava Galanta da Izrael obavijesti SAD u slučaju da se odluči napasti Iran. 

Zahtjev je postavljen tokom njihovog razgovora u subotu uvečer, prenosi CNN.

04:21 - Izrael tvrdi da je uspješno neutralisan napad Irana koji je lansirao stotine dronova i projektila.

04:11 - Bajden i Netanjahu obavili razgovor.

Američki predsjednik Džo Bajden razgovarao je telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom povodom iranskog napada na Izrael, saopćeno je iz Bijele kuće.

Iz Bijele kuće su naveli kako će naknadno objaviti detalje razgovora.

04:09 - IDF: Novih 25 projektila ispaljeno iz Libana.

Sirene se oglasile na izraelski okupiranim Golanskoj visoravni dok je oko 25 projektila ispaljeno sa teritorije Libana, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Nije navedeno koja vrsta projektila je ispaljena, niti da li su oni presretnuti.

03:55 - Kanada je uz Izrael.

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da njegova zemlja stoji uz Izrael nakon napada Irana, koji, kako je rekao, pokazuje "nebrigu iranskog režima za mir i stabilnost u regionu."

- Kanada nedvosmisleno osuđuje vazdušne napade Irana protiv Izraela. Stojimo uz Izrael. Nakon što je podržao brutalni napad Hamasa 7. oktobra, posljednji potezi iranskog režima će dodatno destabilizovati region i otežati postizanje trajnog mira. 

Podržavamo pravo Izraela da brani svoje građane od ovih napada - poručio je Trudo.

03:46 - Iran opravdava svoj napad na Izrael pozivajući se na član 51 Povelje UN-a.

Ova odredba daje zemljama pravo na samoodbranu ako budu napadnute.

Iz Irana tvrde kako je smrtonosni izraelski zračni napad na konzulat Teherana u Damasku predstavio direktan napad na suverenitet zemlje.

03:30 - U toku je razgovor Bajdena i Netanjahua.

Iz Ureda izraelskog predsjednika je objavljeno kako američki predsjednik Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu upravo razgovaraju.

03:27 - Visoki izraelski zvaničnici: Presreli smo 99 posto raketa lansiranih na Izrael, odgovor će biti neviđenih razmjera

- Većina projektila koje je lansirao Iran presretnuta je izvan granica Izraela, dok je ograničen broj pao unutar teritorija zemlje - rekao je glasnogovornik IDF-a Avičaj Adrae (Avichay Adraee).

03:22 - FBI: Nismo primijetili vjerodostojne prijetnje SAD.

FBI nije primijetio nikakve specifične ili vjerodostojne prijetnje SAD u vezi sa trenutnim nasiljem na Bliskom istoku, rekao je viši federalni izvor za sprovođenje zakona CNN-u.

Međutim, agencija pažljivo prati situaciju dok se razvija, dodao je izvor.

Druge američke agencije za sprovođenje zakona takođe prate trenutni napad na Izrael.

03:17 - Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u nedjelju u 16 sati po njujorškom vremenu.

Sastanak je zakazan ubrzo nakon zvaničnog zahtjeva izraelskog predstavnika u UN-u Gilada Erdana zbog iranskih napada dronovima na Izrael.

03:10 - Izraelska vojska signalizira kraj iranske prijetnje

Izraelska vojska više ne savjetuje stanovnicima da se pripreme za skloništa.

Time je revidirala ranije upozorenje u onome što se čini kao znak kraja prijetnje od nadolazećih iranskih projektila i dronova, prenosi Reuters.

03:05 - Španija i Portugal pozivaju na deeskalaciju, oglasio se i Šolc.

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je kako je iranski napad na Izrael neopravdan i "krajnje neodgovoran".

- Napad na izraelsku teritoriju koji je Iran izveo je neopravdan i krajnje neodgovoran. Iran rizikuje dalju eskalaciju u regionu. Njemačka stoji uz Izrael i razgovarat ćemo o situaciji sa našim saveznicima - poručio je Šolc.

03:03 - Na ulicama Irana se slavi napad na Izrael.

03:00 - Saudijska Arabija pozvala na suzdržanost.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije izdalo je saopćenje izražavajući duboku zabrinutost zbog regionalnih dešavanja, u izjavi u kojoj se ne pominju ni Izrael ni Iran, te se Teheran ne osuđuje zbog napada.

Saudijska Arabija poziva "sve strane" da pokažu uzdržanost.

02:51 - Izrael traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN.

Upućen hitan poziv. Platforma X

02:45 - Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš osudio iranski zračni napad na Izrael i pozvao na prekid neprijateljstava. 

02:40 - BBC objavio kakve projektile imaju Iranci.

Projektili koje imaju Iranci. BBC

02:38 - Očekuje se da će Benjamin Netanjahu i Džo Bajden uskoro razgovarati, objavili su izraelski mediji.

02:25 - Izraelska vojska: Iz Irana lansirano više od 200 dronova i projektila, većina prijetnji je eliminisana.

02:16 - Izraelska vojska: U napadu Irana pričinjena manja materijalna šteta na vojnoj bazi na jugu zemlje.

Kako je objavljeno iz izraelske vojske, nije bilo stradalih. 

- Jedan od udara prouzrokovao je povredu jednog djeteta u Negevu, dok su dodatni udari prouzrokovali "manju štetu na infrastrukturi" vojne baze - rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari.

02:00 - Objavljen snimak obaranja iranskih dronova iznad Izraela.

01:45 - Bajden organizovao hitan sastanak sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost kako bi razgovarali o napadu Irana na Izrael.

- Naša posvećenost bezbjednosti Izraela protiv prijetnji od Irana i njegovih saveznika je nepokolebljiva - poručio je Bajden.

01:40 - Tramp: Ovo se ne bi dogodili da sam ja predsjednik SAD.

- Izrael je napadnut! Ovo se nikada nije smjelo dopustiti - ovo se nikada ne bi dogodilo da sam ja bio predsjednik - rekao je Tramp.

Optužio je predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) kako je snimao svoj govor o Izraelu umjesto da ga je održao uživo, navodeći "kako sada nije vrijeme za snimljene govore".

01:33 - U iranskom napadu na Izrael ranjeno desetogodišnje dijete.

Nakon napada na jug Izraela, spasilačka služba Magen David Adom objavila je da liječi desetogodišnjeg dječaka iz područja Arada koji je teško ranjen, javile su izraelske novine Haaretz.

01:25 - Prvi val napada stigao je do Izraela oko 1 sat po našem vremenu. Očekuje se da će se napad odvijati nekoliko sati.

01:20 - Britanski borbeni avioni presretat će napade iz zraka u dometu postojećih misija.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva reklo je da će njihovi ratni avioni presresti sve napade iz zraka u dometu njegovih postojećih misija, prema potrebi.

U saopćenju Ministarstvo je reklo da je premjestilo nekoliko dodatnih aviona Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i tankera za dopunu gorivom u zrak u regiju.

01:15 - Pojavio se snimak Hezbolahovog napada, ispaljeno je na desetine raketa.

01:10 - SAD nastavljaju obarati bespilotne letjelice koje je lansirao Iran i koje ciljaju Izrael.

- U skladu s našom čvrstom predanošću sigurnosti Izraela, američke snage u regiji nastavljaju obarati bespilotne letjelice koje lansira Iran i koje ciljaju Izrael. 

Naše snage i dalje su spremne pružiti dodatnu odbrambenu potporu i zaštititi američke snage koje djeluju u regiji - rekao je američki zvaničnik.

00:59 - Izraelski odbrambeni sistem presreće iranske dronove, pojavili se i snimci. 

00:52 - Američka vojska oborila iranski dron: U odbranu Izraela uključeni i avioni RAF-a. 

00:42 - Bivši portparol IDF-a: Ovo je prvi dan novog Bliskog istoka.

Džonatan Konrikus rekao je da je "ovo prvi dan novog Bliskog istoka, te da je prvi put Iran napao Izrael izravno sa suverenog iranskog tla.

00:35 - Šta napad Irana znači za Bliski istok?

00:29 - Američki zvaničnici tvrde da su američki sistemi presreli dronove, prenosi CNN.

00:19 - Iranska državna televizija poslala je poruku Izraelu.

Iranska državna televizija objavila je da Izrael treba da se primiri ili će "Hezbolah ući sa sjevera, a Sirijci sa Golanskih visova".

00:18 - Vanredan sastanak u Bijeloj kući: Bajden se sastao sa timom za nacionalnu bezbjednost.

00:16 - Američki zvaničnik je za NBC News rekao kako bi Iran mogao napasti Izrael s 400-500 dronova i projektila.

00:13 - Borelj: EU oštro osuđuje neprihvatljiv iranski napad na Izrael. 

Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna prijetnja regionalnoj sigurnosti, poručio je Borelj.

00:10 - Iranska državna novinska agencija objavila da je lansiran val balističkih projektila na Izrael.

Iranska državna novinska agencija (IRNA) kaže da je lansiran val balističkih projektila na Izrael nakon što je lansirano nekoliko valova dronova.

Balističkim projektilima je potrebno mnogo manje vremena da stignu do Izraela, nego dronovima za koje se procjenjuje da je vrijeme putanje nekoliko sati. Stručnjaci tvrde da balistički projektili mogu stići do Izraela kroz nekoliko desetina minuta.

00:07 - Iran je operaciju napada na Izrael nazvao "Istinito obećanje".

Objašnjenje za naziv operacije je u ranijim najavama iranskih zvaničnika da će napasti Izrael zbog ponovljenih napada, a posljednji koji se dogodio je na iranski konzulat u Siriji.

00:05 - AFP: Huti i Hezbolah pokrenuli napada na Izrael

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, pokrenuli su napad dronovima na Izrael, u koordinaciji sa Teheranom, koji je ranije rekao da je lansirao bespilotne letjelice prema Izraelu, kao i balističke projektile, objavila je agencija AFP.

Huti od početka rata u Gazi vrše napade na sami jug Izraela, iako šteta koju su prouzrokovali nije velika.

AFP također tvrdi da je napad pokrenuo i Hezbolah iz Libana, koji cilja Golansku visoravan, koju je Izrael nezakonito anektirao.

Na sjeveru Izraela, u kibucu blizu granice sa Libanom, oglasile su se sirene, tvrdi izraelska vojska.

00:02 - Iran lansirao i balističke rakete, imaju domet od čak 5.500 kilometara.

23:58 - Umiješao se i Hezbolah.

U sjevernoizraelskoj zajednici Snir čuju se sirene usred napada raketa iz Libana, prenosi "Times of Israel".

Prema tvrdnjama ovog medija, Hezbolah izvodi svakodnevne napade na sjeverni Izrael usred rata u Pojasu Gaze.

Za sada nema izvještaja o nastaloj šteti ili ljudskim gubicima u ovom napadu.

Nema izveštaja o odmah nastaloj šteti ili povredama u napadu.

23:55 - Čuju se prve sirene u Izraelu.

Sirene su se oglasile na sjeveru Izraela, saopćile su Izraelske odbrambene snage. Navodi se kako se sirena oglasila uoči predstojećeg napada bespilotnim letjelicama i projektilima koji je lansirao Iran. 

23:51 - Egipat najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora nakon iranskog napada dronovima na Izrael.

23:44 - Iran je zaprijetio svakoj zemlji koja otvori svoj zračni prostor za izraelski protunapad, prenosi Reuters.

Iranski ministar odbrane Mohammad Reza Ashtiani upozorava da će Teheran odlučno odgovoriti svakoj zemlji koja "otvori svoj zračni prostor ili teritoriju za napade Izraela na Iran", prenosi Reuters.

23:35 - Netanjahu na sastanku s vrhom vojske.

- Građani Izraela, posljednjih godina, a još više posljednjih sedmica, Izrael se pripremao za mogućnost direktnog napada Irana - rekao je Netanjahu.

Sastanak Netanjahua s vrhom vojske. Platforma X

23:30 - Iranski vođa: Izraelski režim će biti kažnjen. 

23:24 - Oglasio se britanski premijer Riši Sunak. 

Najoštrije osuđujem nepromišljeni napad iranskog režima na Izrael. Ovi štrajkovi rizikuju rasplamsavanje tenzija i destabilizaciju regiona. Iran je još jednom pokazao da namjerava zasijati haos u svom dvorištu.

- Velika Britanija će nastaviti da se zalaže za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak. Uz naše saveznike, hitno radimo na stabilizaciji situacije i sprječavanju daljnje eskalacije. Niko ne želi da vidi još krvoprolića - rekao je Sunak.

23:15 - Ovo su smrtonosni dronovi koje je Iran ispalio na Izrael, u upotrebi iranske vojske su od 2021. godine, a domet im je čak 2.500 kilometra.

23:10 - Udar iranskih dronova očekuje se oko 1 sat po našem vremenu, navode stručnjaci.

23:00 - Jordanska protivvazdužna odbrana spremna presretnuti iranske dronove koji naruše njen vazdušni prostor. Ovo su za Reuters rekla dva regionalna bezbjednosna izvora.

22:59 - Irak je zatvorio svoj zračni prostor zbog napada Irana na Izrael.

22:54 - Oglasili se iz Bijele kuće.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u toku je sa napadom dronovima koje je lansirao Iran na Izrael, objavila je Bijela kuća.

22:41 - Kada bi mogli doći dronovi do Izraela.

Dronovi bi do Izraela mogli doći oko 1 sat po našem vremenu, piše Sky News.

22:39 - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio da je Izrael spreman i da će odgovoriti istom mjerom.

22:37 - Dronovi opremljeni sa po 20 kilograma eksploziva.

Stručnjak s kojim je izraelski Channel 12 intervjuirao, penzionisani general Amos Jadlin (Yadlin), rekao je da su dronovi opremljeni sa po 20 kg eksploziva i da je izraelska protivvazdušna odbrana spremna da ih obori. 

22:30 - Izraelske obrambene snage objavile su da je Iran lansirao dronove prema teritoriju Izraela. Potvrdili su Hagarijeve riječi da su spremne i zračne snage i mornarice.

22:25 - Strane agencije objavljuju da su i Jordan i Izrael zatvorili svoje zračne prostore.

22:20 - "Times of Israel" je objavio tekst o napadu. Netanjahu poručio da je Izrael spreman.

22:10 - Analitičar CNN-a Barak Ravid objavio da su mu zvaničnici potvrdili vijest o napadu.

21:55 - Iran je pokrenuo napad na Izrael, lansirano je desetine dronova kamikaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.