PLANIRAO OSVETU

FBI traga za iranskim špijunom: Planirao atentate na brojne političare

FBI tvrdi da je Farahani djelovao u ime iranskog Ministarstva obavještajne službe

Farahani: Tražen od FBI-ja. Platforma X

N. H.

6.3.2024

FBI je u potrazi za špijunom iz Irana za kojeg vjeruju da je umiješan u zavjeru kojom se planiraju atentati na sadašnje i bivše dužnosnike američke vlade, piše BBC. 

Mađid Farahani (Majid) optužen je za planiranje osvete za ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u januaru 2020. godine u Iraku u napadu dronom.

FBI tvrdi da je Farahani djelovao u ime iranskog Ministarstva obavještajne službe. 

Dužnosnici kažu da Farahani putuje između Irana i Venecuele te da regrutira ljude za "aktivnosti nadzora usmjerenih na vjerska mjesta, kompanije i druge objekte" u SAD-u.

Osveta za ubistvo visokog generala

Iranski dužnosnici obećali su osvetu za ubistvo Sulejmani, koji se smatrao drugom najmoćnijom osobom u Iranu u vrijeme njegove smrti. Ubijen je u bagdadskoj zračnoj luci zajedno s nekoliko drugih Iranaca po nalogu tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Snage Kuds koje je vodio Sulejmani ogranak su iranske Islamske revolucionarne garde koja je specijalizirana za nekonvencionalno ratovanje i vojno obavještajno djelovanje. Djeluju i izvan Irana i podržavaju skupine poput Hamasa, Hezbollaha i Huta u Jemenu. SAD jedinicu Kuds smatra terorističkom organizacijom.

U vrijeme napada dronom u Iraku, Trump je tvrdio da je general "izravno i neizravno odgovoran za smrt miliona ljudi". Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei odgovorio je tada na napad, rekavši da "zločince" koji su izvršili napad čeka "teška osveta".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.