SRUŠENA PALESTINSKA KUĆA

Izraelska vojska izvodi racije širom Zapadne obale

Očevici su izjavili da je izraelska vojska izvršila raciju na grad Kafr Dan

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

5.3.2024

Izraelska vojska je u utorak izvršila nekoliko racija širom okupirane Zapadne obale, u kojima su uhapšeni brojni Palestinci i srušena palestinska kuća, javlja Anadolija.

Očevici su izjavili za Anadoliju da je izraelska vojska izvršila raciju na grad Kafr Dan, u blizini gradova Jenin i Tulkarem, na sjevernoj Zapadnoj obali. Zabilježene su i racije u izbjegličkom kampu Akbat Jabr u gradu Jericho i u selu Kobar, u blizini Ramallaha.

Naveli su da je izraelska vojska upala u nekoliko domova u izbjegličkom kampu Aqbat Jabr i sukobila se s palestinskim naoružanim muškarcima u kampu.

U gradu Kafr Dan, buldožeri izraelske vojske srušili su kuću palestinskog zatvorenika Abdullaha Massada, kojeg izraelske vlasti optužuju za pomaganje u napadu na izraelske doseljenike u kojem su u aprilu prošle godine poginula tri doseljenika.

Izraelska vojska privela je nekoliko Palestinaca iz sela Kobar, uključujući suprugu i sestru Naela al-Barghoutija, palestinskog zatvorenika koji je najduže u izraelskim zatvorima.

Od 7. oktobra 2023. godine, kada je za genocid optuženi Izrael započeo napade na Pojas Gaze, došlo je do učestalih racija i napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Od tada su izraelske snage i doseljenici ubili više od 410 Palestinaca sa Zapadne obale, a ranjeno ih je više od 4.600.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.