PRVAK TEŠKE KATEGORIJE

Ukrajinac Usik nije mogao suzdržati suze nakon historijske pobjede nad Tajsonom Fjurijem: "Za moju porodicu, za moju državu"

Nedostaje mi moj otac, znam da si ovdje, rekao je Usik

Ukrajinski bokser, Oleksandr Usik u suzama. AP

N. Aj.

19.5.2024

Ukrajinski bokser, Oleksandr Usik, postao je apsolutni šampion svijeta u teškoj kategoriji, pobjedom nad Tajsonom Fjurijem (Tyson Fury).

Ukrajinac je savladao "Kralja cigana" podijeljenom sudijskom odlukom nakon 12 spektakularnih rundi u Rijadu.

Ovo je za Usika najveća pobjeda u karijeri, i postao je prvi apsolutni šampion, sa sve četiri svjetske titule, još od Lenoksa Luisa (Lennox Lewis), kojem je to pošlo za rukom 1999. godine.

Izgovorio je Usik moćne riječi nakon pobjede. Nakon borbe s Fjurije, ukrajinski šampion vodio bitku da zaustavi suze. On se slomio i počeo plakati.

Jednostavno, nije mogao suzdržati svoje emocije nakon ovog najnovijeg značajnog poglavlja u karijeri sportskog velikana svih vremena, koje je došlo nakon nekoliko teških godina s tekućim ratom u njegovoj rodnoj Ukrajini i ličnim žrtvama koje je podnio u potrazi za svojim boksačkim snovima, uključujući propuštanje rođenja kćerke u januaru dok je radio u kampu za obuku u Španiji.

Pobjedu je posvetio svom timu, porodici i narodu Ukrajine.

- Hvala mnogo mom timu, mom Bogu, njegovoj ekselenciji! Za moju porodicu! Za moju državu - poručio je Usik.

Plakao je šampion i zbog svog oca, koji je umro ubrzo nakon što je njegov sin osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

- Nedostaje mi moj otac. Znam da si ovdje - rekao je Usik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.