POMOĆ SAVEZNICIMA

Sjeverna Koreja poslala Rusima 6.700 kontejnera punih municije

Američki State Department objavio je u petak da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 10.000 kontejnera streljiva

Municija Sjeverne Koreje. Shutterstock

D. H.

27.2.2024

Sjeverna Koreja otpremila je od jula u Rusiju oko 6700 kontejnera s milionima komada streljiva kako bi podržala rat protiv Ukrajine, u znaku dogovora o razmjeni oružja, saopštili su južnokorejski mediji pozivajući se na ministra obrane.

Na jučerašnjoj konferenciji za lokalne medije južnokorejski ministar Šin Von Sik (Shin Won-sik) rekao je da bi se u kontejnerima moglo nalaziti i više od 3 miliona topničkih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm.

- Moguće je i da se radi i o kombinaciji, a može se zaključiti da je poslano barem nekoliko milijuna granata - rekao je prema novinskoj agenciji Yonhap ministar Šin.


State Department objavio slične podatke

Stotine sjevernokorejskih fabrika municije rade na oko 30 posto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i električne energije, a one koje proizvode topničke granate za Rusiju rade "punom parom", dodao je, ne navodeći izvor informacija.

Seul i Vašington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem i osudili Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine. I Rusija i Sjeverna Koreja to su porekle, iako su obećale jačanje vojne saradnje.

Američki State Department objavio je u petak da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 10.000 kontejnera streljiva ili slične opreme od septembra. U zamjenu, Sjeverna Koreja primila je oko 9000 kontejnera čiji je sadržaj uglavnom hrana. Šin kaže da to pomaže stabilizaciji tamošnjih cijena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.