NACIONALNA SIGURNOST

Izraelski ministar Karhi: Pripremljene su “neophodne procedure“ za zatvaranje Al Jazeere

Kneset raspravlja o nacrtu zakona kojim se dozvoljava zatvaranje stranih medija za koje se utvrdi da štete nacionalnoj sigurnosti Izraela

Šlomo Karhi. Flash90

Anadolija

21.2.2024

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Karhi (Shlomo) rekao je danas da je Vlada pripremila “neophodne procedure“ za zatvaranje televizije Al Jazeera koju finansira Katar.

Karhi je izjavio to tokom sjednice koju je održao Odbor za nacionalnu sigurnost u izraelskom parlamentu Knesetu na kojoj se raspravljalo o nacrtu koji omogućava ministru komunikacija da naredi zatvaranje medijske kuće ako se utvrdi da šteti nacionalnoj sigurnosti Izraela.

- Pripremili smo potrebnu proceduru za zatvaranje Al Jazeere. Postoje i druga pitanja koja bismo možda trebali riješiti - rekao je Karhi. Nacrt je usvojila Vlada Izraela 12. februara i prošao je prvo čitanje u Knesetu.

Prema zakonu, ministar komunikacija će biti ovlašten da zatvori strane mreže koje djeluju u Izraelu i zaplijeni njihovu opremu ako ministar odbrane utvrdi da njihovo emitiranje predstavlja “stvarnu štetu po sigurnost države“.

Kahri je ranije optužio Al Jazeeru da radi protiv odbrambenih interesa Izraela i podstiče antiizraelsko raspoloženje.

- Uspjeli smo da izmijenimo propise o vanrednim situacijama na način bez presedana i primijenili smo ih, zatvorili smo (libanski kanal, op.a.) Al Mayadeen. Ovi mediji huškaju protiv Izraela - poručio je Kahri u saopćenju Kneseta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.