VELIKA BOL

Alabama prvi put usmrtila čovjeka dušikom: Ovo su bile njegove posljednje riječi

Prošle je sedmice visoki izaslanik UN-a za ljudska prava pozvao na obustavu ovakvog pogubljenja

Kenet Smit. Alabama Department of Corrections

S. S.

26.1.2024

Američka savezna država Alabama je sinoć novom metodom usmrtila Keneta Smita (Kenneth Smith), koji je osuđen na smrt. Stručnjaci smatraju da bi nova metoda mogla izazvati pretjeranu bol.

Smit je jedan od dvojice muškaraca koji su 1989. osuđeni za ubistvo supruge svećenika u Alabami, koja je pronađena izbodena i pretučena nasmrt. On također spada među rijetke ljude u Americi koji su dva puta prolazili kroz proces pogubljenja. Naime, prilikom prijašnjeg pokušaja 2022., Smit je trebao biti pogubljen smrtonosnom injekcijom, no egzekutori nisu uspjeli pogoditi venu zbog njegovih silnih posjekotina na ruci.

Ovoga puta je pogubljenje bilo uspješno provedeno. Smit je preminuo u 20:25 sati po lokalnom vremenu, objavili su dužnosnici, prenosi CNN. Na konferenciji za novinare održanoj nakon pogubljenja, šef Odjela za zatvorske ustanove Alabame Džon Hem (John Hamm) je kazao kako je stroj s dušikom radio oko 15 minuta.

Trajalo oko 22 minute

Svjedoci događaja su u zajedničkom izvještaju naveli kako je Smit prije smrti kazao: "Noćas je zbog Alabame čovječanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve."

Dodali su da se činio pri svijesti nekoliko minuta nakon početka pogubljenja, a da se dvije minute tresao i previjao. Zatim je počeo jako duboko disati, sve dok nije preminuo. Svjedoci navode da je pogubljenje trajalo oko 22 minute.

Neki medicinski stručnjaci osudili su pogubljenje dušikom, upozoravajući da bi moglo izazvati niz katastrofalnih ishoda, od nasilnih konvulzija do preživljavanja u vegetativnom stanju, navodi BBC.

Prošle je sedmice visoki izaslanik UN-a za ljudska prava pozvao na obustavu pogubljenja, rekavši da bi se ovakvo pogubljenje moglo, prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima, okvalificirati kao mučenje ili neljudsko i okrutno postupanje. Alabama je ranije tokom sudskog procesa kazala kako bi Smit trebao izgubiti svijest unutar nekoliko sekundi i umrijeti za nekoliko minuta.

Agonalno disanje

Hem je na konferenciji za novinare komentarisao reakciju zatvorenika.  

- Tresao se na početku. Činilo se da zadržava što duže dah. Bilo je i nekih nevoljnih pokreta i nešto agonalnog disanja, ali to je sve bilo očekivano - kazao je Hem. Agonalno disanje opisuje vrstu disanja i dahtanja koja se viđa kod ljudi koji umiru.

Prije pogubljenja, Smit je pojeo svoj posljednji obrok koji se sastojao od odreska, prženih krompirića i jaja, prema informacijama koje je objavio Odjel za zatvore Alabame. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.