AMERIČKA SAVEZNA DRŽAVA

Alabama će novu metodu pogubljenja pokušati na čovjeku koji je preživio smrtonosnu injekciju

Država tvrdi da će azot brzo uzrokovati nesvijest, ali kritičari su uporedili nikad korištenu metodu pogubljenja s ljudskim eksperimentima

Kenet Eugen Smit: On će biti pogubljen. Platforma X

Anadolija

21.1.2024

Američka savezna država Alabama se sprema da koristi novu metodu pogubljenja - gasom azota, javlja Anadolija.

Keneth Eugen Smit, koji je preživio prethodni pokušaj države Alabame da ga ubije smrtonosnom injekcijom 2022. godine, trebalo bi da bude pogubljen u četvrtak novom metodom.

Presudom saveznog suda u Alabami odlučeno je da se krajem ovog mjeseca može nastaviti sa egzekucijom upotrebom azota, što će biti prvi put u historiji da je smrtna kazna izvršena gušenjem ovom vrstom gasa.

Država tvrdi da će azot brzo uzrokovati nesvijest, ali kritičari su uporedili nikad korištenu metodu pogubljenja s ljudskim eksperimentima.

Nijedna država nije koristila azotnu hipoksiju da izvrši smrtnu kaznu. Godine 2018. Alabama je postala treća država - zajedno sa Oklahomom i Misissippijem - koja je odobrila upotrebu azotnog gasa za pogubljenje zatvorenika.

Neke države traže nove načine za pogubljenje zatvorenika jer je sve teže pronaći barbiturate (hipnotik) koji se koriste u smrtonosnim injekcijama, što je najčešća metoda pogubljenja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.