STRAVIČNE BROJKE

UN: Prošle godine ubijeno 89.000 žena, u Gazi stradaju dvije palestinske majke svaki sat

Alarmantan broj femicida žena jasan je podsjetnik da se čovječanstvo još uvijek bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima, ističe Voli

Veliki broj stradalih žena u Gazi. AP Photo/Hatem Ali

S. S.

23.11.2023

Ujedinjene nacije navele su da je broj žena i djevojčica ubijena u svijetu prošle godine u porastu na najviši nivo u zadnjih 20 godina.

Oko 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, obavijestili su tijelo UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC).

- Alarmantan broj femicida žena jasan je podsjetnik da se čovječanstvo još uvijek bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i djevojčicama - rekla je Gada Voli, izvršna direktorica UNODC-ja.

- Svaki izgubljeni život je poziv na akciju - molba da se hitno pozabavimo strukturalnim nejednakostima, da poboljšamo odgovore kaznenog pravosuđa tako da se nijedna žena ili djevojka ne boji za svoj život zbog svog spola. Više od polovine tih ubistava, oko 55 posto, počinili su članovi porodice ili partneri, u poređenu s oko 12 posto muških žrtava ubistava. Najviše ubistava žena i djevojaka, oko 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izvještaju UN-ovih organizacija. 

Osim toga, izvršna direktorica UN Women-a Sima Sami Bahus kazala je da Izrael ubija dvije palestinske majke svaki sat i sedam žena svaka dva sata svojim neselektivnim bombardovanjem Pojasa Gaze.

- Prije 7. oktobra, 67 posto svih civila ubijenih na okupiranoj palestinskoj teritoriji u posljednjih 15 godina bili su muškarci, a manje od 14 posto su bile žene i djevojčice. Od tog datuma taj se postotak obrnuo. Žene u Gazi su nam rekle da se mole za mir, ali da ako mir ne dođe, mole se za brzu smrt u snu sa svojom djecom u naručju.Trebalo bi nas sve sramotiti da bilo koja majka, bilo gdje, ima takvu molitvu - navode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.