POMOĆI ĆE U PROVOĐENJU

UN: Dogovor Izraela i Hamasa je važan korak, ali potrebno je još mnogo toga učiniti

Tedros Adanom, šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pozdravio je dogovor, ali naglasio da to nije dovoljno za prekid patnji civila

Gaza. AP

S. S.

22.11.2023

Portparol generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša rekao je da je dogovor Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Gazi važan korak u dobrom smjeru, ali da tek preostaje mnogo toga da se učini.

- Antonio Gutereš je pozdravio dogovor između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara i podršku Egipta i SAD. UN će pokrenuti sve svoje kapacitete kako bi pomogao provođenje dogovora u djelo i maksimalno iskoristio pozitivan utjecaj tog dogovora na humanitarnu situaciju u Gazi - kazao je portparol.

Tedros Adanom, šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozdravio je dogovor, ali naglasio da to nije dovoljno za prekid patnji civila.

Gebrejesus traži puštanje svih talaca te da se u iščekivanju njihovog oslobađanja omogući zdravstvena briga za sve ostale u zatočeništvu. Također poziva i na prekid vatre, kako bi se uistinu moglo pomoći stanovnicima Gaze, na duže vrijeme i u potpunoj sigurnosti.

Podsjetimo, izraelska vlada podržala je dogovor s Hamasom o oslobađanju 50 žena i djece koje palestinski džihadisti drže u Gazi kao taoce u zamjenu za četverodnevni prekid borbi i oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.