POVJERLJIVI DOKUMENTI

WSJ: Vjerovatno neće biti ništa od suđenja Bajdenu

Očekuje se da će posebni tužitelj Robert Hur objaviti izvještaj u sljedećih nekoliko mjeseci, potencijalno prije kraja ove godine

Džo Bajden. Fena

H. J. I.

17.11.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) vjerovatno neće biti optužen u istrazi o njegovom rukovanju povjerljivim dokumentima, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Izvještaj do kraja godine

Očekuje se da će posebni tužitelj Robert Hur objaviti izvještaj u sljedećih nekoliko mjeseci, potencijalno prije kraja ove godine, te da će ono biti vrlo kritično prema načinu na koji su Bajden i njegovi saradnici postupali s dokumentima, izvijestio je Journal, prenosi Reuters.

Ured tužitelja odbio je komentirati izvještaj. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. 

Američki državni advokat Merik Garland (Merrick) u januaru je imenovao Hura kao posebnog tužitelja koji će ispitati nepropisno skladištenje povjerljivih dokumenata u domu i bivšem uredu demokrate Bajdena. Bajden je prošlog mjeseca ispitan u sklopu istrage.

Iznenađen otkrićem

Bajden je rekao kako je iznenađen otkrićem povjerljivih materijala te kako očekuje da će se to na kraju smatrati beznačajnim. Njegov tim je rekao da je sarađivao u istrazi. Opsežnija istraga o rukovanju povjerljivim dokumentima usmjerena je na Bajdenovog glavnog republikanskog potencijalnog suparnika na izborima 2024., bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Tramp je kazneno optužen u svom slučaju, što je jedna od nekoliko optužnica protiv bivšeg predsjednika. Slučaj vezan za savezne dokumente trebao bi krenuti na suđenje u maju. Tramp je negirao krivnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.