IZRAEL RAKETIRAO BOLNICE

Iran upozorava: Napadi u Gazi su učinili širenje rata neizbježnim

Bombardovanje i opsada Gaze od izraelske vojske u proteklim mjesecima je dovelo do humanitarne katastrofe

Gaza. Anadolija

N. H.

10.11.2023

Zvaničnici u Gazi su izvijestili o zračnim napada na nekoliko bolnica ili u njihovoj blizini, a Iran upozorava da će te patnje civila uzrokovanih ratom izraelske vojske i Hamasa neizbježno dovesti do širenja sukoba. 

Povećana zabrinutost

Hosein Amir-Abdolahian (Hossein Amir-Abdollahian), iranski ministar vanjskih poslova, ovim komentarima povećao je zabrinutost SAD i doveo u pitanje sposobnost pomorskih snaga u istočnom Mediteranu da spriječe sukob i dalju destabilizaciju Bliskog istoka. 

- Zbog povećanja intenziteta rata protiv civilnog stanovništva Gaze, proširenje obima rata postalo je neizbježno - rekao je Amir-Abdolahian svom katarskom kolegi šeiku Mohamedu Bin Abdulrahmanu Al Thaniju.

Iranska državna televizija "Press TV" prenijela je komentare tokom telefonskog razgovora u petak.

Humanitarna katastrofa

Bombardovanje i opsada Gaze od izraelske vojske u proteklim mjesecima je dovelo do humanitarne katastrofe na ovom području.

- Izraelska okupacija pokrenula je istovremene napade na brojne bolnice tokom proteklih sati - rekao je portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-idra (Ashraf Al-Qidra) za televiziju "Al Jazeera".

Al Kidra je dodao da je izraelska vojska bombardovala dvorište najveće bolnice u Gazi Al Šifa, te da je to uzrokovalo žrtve, ali nije iznio detalje toga. S druge strane, Izrael tvrdi da Hamas skriva komandne centre i tunele ispod te bolnice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.