FEMINISTIČKA GRUPA

Rusija izdala potjernicu za odbjeglom članicom Pussy Riot Ljusjom Štejn

Ruski zvaničnici kažu da je grupa namjerno pokušala da ne poštuje rusku kulturu, moral i pravoslavlje

Pussy Riot, feministička opoziciona grupa. Twitter

FENA

7.11.2023

Sud u Moskvi izdao je u utorak međunarodnu potjernicu za Ljusjom Štejn, članicom benda Pussy Riot koja je pobegla u inostranstvo, na zbog svjesnog širenja "lažnih" informacija o ruskim oružanim snagama, javila je državna novinska agencija TASS.

Diskreditovanje oružanih snaga

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak vojnika u Ukrajinu u februaru 2022, Rusija je donijela niz zakona kojima se nameću oštre kazne za svakoga za koga smatra da je diskreditovao oružane snage ili širio lažne vijesti o njima.

TASS je naveo izvor u moskovskom Basmanskom sudu koji je kazao da će Štejn biti uhapšena čim uđe u Rusiju. Nije navedeno za širenje kojih konkretnih informacije o oružanim snagama je Štejn optužena.

Pussy Riot, feministička opoziciona grupa, postala je istaknuta tako što je obukla balaklave i upala u moskovsku katedralu Hrista Spasitelja u februaru 2012. godine, uzvikujući pjesmu protiv Putina.

Bijeg iz kućnog pritvora

Pohvaljena od nekih na Zapadu zbog osporavanja pretpostavki Putinove Rusije, ruski zvaničnici kažu da je grupa namjerno pokušala da ne poštuje rusku kulturu, moral i pravoslavlje.

Štejn (27) , koja je ranije bila općinska zamjenica moskovskog okruga, napustila je Rusiju nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora.

Rekla je da je uspjela pobjeći tako što se presvukla u uniformu dostavljača hrane. Na svom Instagram nalogu objavila je fotografiju narukvice za praćenje isječene s njene noge.

Dok je bila u Rusiji, Štejn je više puta hapsila ruska policija zbog učešća u protestnim skupovima. Tokom jednog od tih hapšenja u decembru 2021. godine, Štejn je, skupa s još jednom članicom Pussy Riot, Marijom Aljohinom, štrajkovala glađu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.