HVALE VRIJEDAN GEST

Škotska spremna prihvatiti palestinske izbjeglice iz Gaze

Naše bolnice će liječiti povrijeđene muškarce, žene i djecu u Gazi gdje god možemo, kazao je Jusaf

Premijer Škotske Humza Jusaf. Twitter

N. Č.

19.10.2023

Premijer Škotske, Humza Jusaf (Yousaf), izjavio je na konferenciji Škotske nacionalne partije (SNP) da je Škotska spremna prihvatiti palestinske izbjeglice iz Gaze. 

- Pozivam Vladu Velike Britanije da preduzme dva hitna koraka. Prvo, trebali bi početi rad na stvaranju uslova za preseljenje izbjeglica za one u Gazi koji žele i mogu otići. Kada to učine, Škotska je spremna biti prva zemlja u Velikoj Britaniji koja će ponuditi sigurnost i utočište onima koji su zahvaćeni ovim strašnim napadima - rekao je Jusaf.

Jusaf je istakao da je Škotska spremna odigrati svoju ulogu.

- Naše bolnice će liječiti povrijeđene muškarce, žene i djecu u Gazi gdje god možemo - kazao je Jusaf.

Jusaf, prvi muslimanski lider jedne zapadnoevropske zemlje u modernom vremenu, rekao je da Izrael ima pravo da se brani i izrazio “apsolutno” saosjećanje sa žrtvama Hamasa. Međutim, kritizirao je Izrael zbog nametanja nezakonitog oblika kolektivnog kažnjavanja i zamjerio britanskoj vladi što je pružila tako snažnu podršku Izraelu odmah nakon napada, ne dovodeći u pitanje njen odgovor.

- Nema sumnje da je kolektivno kažnjavanje kršenje međunarodnog prava. Ne znam zašto se ljudi vrte okolo po tom pitanju. Postoje pravila angažmana - rekao je Jusaf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.