ZAHTJEVI NOVE ERE

Sjevernokorejski lider Kim pozvao na jačanje "bliskih kontakata" s Rusijom

Putovanje u Rusiju je ”postiglo željene rezultate”, smatraju u vladajućoj stranci Sjeverne Koreje nakon što se Kim Jong-un vratio kući

Putin i Kim nedavno se sastali u Rusiji. Vladimir Smirnov/AP

N. Aj. / Anadolija

22.9.2023

Neposredno nakon posjete Rusiji i sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom, sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je na jačanje "bliskih kontakata" s Moskvom, prenosi Anadolija.

Dobronamjerna posjeta

Na sastanku politbiroa vladajuće Radničke partije Koreje razgovaralo se o Kimovoj "zvaničnoj dobronamjernoj" posjeti Rusiji, izvještava u petak KCNA News sa sjedištem u Pjongjangu.

- Nedavna posjeta je postavila odnose Demokratske Narodne Republike Koreje i Rusije na novi strateški nivo kao odgovor na zahtjeve nove ere i donijela radikalnu promjenu svjetske geopolitičke situacije - navodi se u izvještaju sa sastanka održanog u srijedu.

Kim je posjetu Rusiji započeo 12., a završio 17. septembra.

Kimova posjeta je "uvela dugoročne planove za razvoj odnosa DNRK-a i Rusije", navodi se u izvještaju.

Svestran način

Ističe se da je to “postiglo željene rezultate”.

Kim je naglasio ”potrebu jačanja bliskih kontakata i saradnje između relevantnih oblasti dvije zemlje kako bi se proširila i razvila saradnja u svim oblastima na svestran način“.

Sastanak Kim - Putin i razgovori o vojnoj saradnji izazvali su strahove u zapadnim krugovima da bi Sjeverna Koreja mogla pomoći Rusiji da produži svoj rat protiv Ukrajine, dok bi Moskva mogla pomoći sjevernokorejskom programu ilegalnog naoružanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.