DIPLOMATSKI SKANDAL

Poljska zauzela školu u Varšavi koju pohađaju djeca ruskih diplomata

Ovo je nezakonit čin, upad u diplomatski objekt - rekao je moskovski izaslanik, Sergej Andrejev, novinskoj agenciji RIA Novosti

Ruska škola u Poljskoj. Twitter

D. H.

29.4.2023

Poljska je danas objavila da je zauzela zgradu srednje škole u blizini Ruske ambasade u Varšavi namijenjenu djeci diplomata, potez koji je ruski ambasador nazvao "ilegalnim".

Svađa oko višespratnice

Svađa oko višespratnice iz 1970-ih, koju su građani Varšave prozvali "špijunsko gnijezdo", traje već godinu dana.

- Ova zgrada pripada gradskoj vijećnici Varšave - rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina za, dodajući da je potez uslijedio nakon naloga sudskog izvršitelja.

- Ovo je nezakonit čin. Upad u diplomatski objekt - rekao je moskovski izaslanik, Sergej Andrejev, novinskoj agenciji RIA Novosti.

Iz Moskve su najavili oštar odgovor, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Neprijateljski čin

- Takav drski potez, koji prevazilazi civilizovanu međudržavnu interakciju, koju je preduzela Varšava, neće ostati bez naše oštre reakcije i posljedica po poljske vlasti i poljske interese u Rusiji. Oni koji su pokrenuli ove kontroverzne i provokativne poduhvate trebaju da to shvate - navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva ističu da Moskva na ovaj potez gleda kao na "još jedan neprijateljski čin poljskih vlasti" i "flagrantno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. i još jedno zadiranje u ruske diplomatske nekretnine u Poljskoj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.