JASNE PORUKE

NATO i EU potvrđuju podršku integraciji Gruzije u euroatlantski region

Stoltenberg je pozvao Rusiju da povuče priznanje gruzijskih teritorija kao nezavisnih država

Šarl Mišel i Jens Stoltenberg. AP Photo / Olivier Matthys

S. S.

25.4.2023

Predstavnici NATO-a i Evropske unije (EU) naglasili su u utorak svoju podršku evropsko-atlantskim integracijama Gruzije nakon sastanaka s premijerom Iraklijem Garibašvilijem.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Gruzija jedan od najbližih partnera saveza i da saveznici u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije.

Povlačenje priznanja gruzijskih teritorija

Stoltenberg je pozvao Rusiju da povuče priznanje gruzijskih teritorija kao nezavisnih država.

On je pozdravio odluku Gruzije da povuče zakon o vanjskom uticaju koji nije kompatibilan sa očuvanjem evropsko-atlantskih vrijednosti i osnovnih sloboda i izrazio uvjerenje da će Gruzija udvostručiti napore ka unutrašnjim reformama i nastaviti da održava demokratske standarde.

Stoltenberg je ukazao na sukob koji je u toku u Ukrajini, ističući da gruzijski narod razumije otrovnu prirodu ruske agresije koja mora biti zaustavljena.

Reforme pravosuđa

Predsjednik Vijeća EU Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da je budućnost Gruzije u EU tokom sastanka s Garibašvilijem.

Mišel je naglasio potrebu za reformama u pravosuđu, vladavini prava i slobodi štampe kako bi se napredovalo prema Evropi.

Ponovo je potvrdio posvećenost EU evropskoj perspektivi Gruzije i istorijskoj šansi koju ona predstavlja za gruzijski narod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.