NAKON SPORNIH IZBORA

Nigerija dobila novog predsjednika

Novi predsjednik morat će se uhvatiti u koštac s problemima visoke inflacije

Bolu Tinubua: Novi predsjednik. Twitter

A. O.

1.3.2023

Izborno vijeće Nigerije proglasilo je kandidata vladajuće stranke Bolu Tinubua novim nigerijskim predsjednikom nakon spornih izbora održanih za vikend i popraćenih kritikama opozicionih stranaka.

Tinubuova pobjeda jača stisak vladajuće stranke Sveprogresivni kongres (APC) u najmnogoljudnijoj afričkoj naciji iako je naslijedio niz problema od prethodnika Muhamadua Buharija (Muhammadua).

Broj glasova

Bivši guverner Lagosa osvojio je 8.79 miliona glasova, a njegov glavni opozicioni protukandidat Atiku Abubakar 6.98 miliona glasova. Piter Obi (Peter), autsajder popularan među mlađim biračima, prikupio je 6.1 milion glasova.

Prema nigerijskom izbornom zakonu, kandidat pobjeđuje ako osvoji više glasova od svojih suparnika, ali pod uslovom da prikupi 25 posto glasova u najmanje dvije trećine od 36 država i prijestolnici Abuji.

Visoka inflacija

Buhari, penzionisani vojni general, odlazi s dužnosti predsjednika nakon osam godina, koliko je i dopušteno ustavom, ali nije ispunio svoje obećanje da će vratiti red i sigurnost širom Nigerije, najveće afričke zemlje proizvođača nafte.

Novi predsjednik morat će se uhvatiti u koštac s problemima visoke inflacije, dubokog siromaštva i nestašice energije, islamističke pobune na sjeveroistoku, industrijske krađe nafte na jugu i neobuzdanog kriminala posvuda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.