GLASA 93 MILIONA LJUDI

Nigerijci biraju novog predsjednika

Sa nekih birališta stigli su izvještaji o problemima u organizaciji i formiranju redova bez prisustva izbornih zvaničnika

Građani se izjašnjavaju na 176.000 glasačkih mjesta. Financial Times

SRNA

25.2.2023

Nigerijci danas na izborima biraju nasljedika predsjednika Muhamadua Buharija, a mnogi se nadaju da će novi lider postaviti najmnogoljudniju afričku zemlju i najveću kontinentalnu ekonomiju na novi kurs poslije godina nasilja i teškoća.

Biračka mjesta otvorena su u 8:30, a sa nekih birališta stigli su izvještaji o problemima u organizaciji i formiranju redova bez prisustva izbornih zvaničnika.

Glavni kandidati su dvojica političkih veterana iz dvije glavne stranke i kandidat iz jedne manje partije koji, prema anketama, ima podršku mlađih glasača.

Buhari, penzionisani vojni geenral, odlazi nakon što je odslužio Ustavom određenih maksimalnih osam godina na poziciji predsjednika. On nije ispunio obećanje da će širom zemlje ponovo uspostaviti red i mir.

Više od 93 miliona ljudi registrovano je za glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a građani se izjašnjavaju na 176.000 glasačkih mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.