PRONAĐEN TAJNI DOKUMENT

Pretres kuće bivšeg potpredsjednika SAD trajao pet sati

Dokumenti su potom predati FBI-ju

Pripadnici FBI-a pretresli kuću bivšeg potpredsjednika SAD. Twitter

A. O.

11.2.2023

Poslije petosatne pretrage kuće bivšeg potpredsjednika SAD Majka Pensa (Mike Pence), FBI pronašao jedan tajni dokument, rekao je savjetnik Pensa, Devin O'Mali.

Sekretarijat za pravosuđe SAD preuzeo je jedan dopis sa oznakom povjerljivo.

Pretres rezidencije

FBI je pretresao rezidenciju bivšeg potpredsjednika SAD u Indijanapolisu, pošto su prošlog mjeseca u njegovoj kući otkriveni povjerljivi dokumenti. Pretres Pensove rezidencije bio je dogovoren između Pensovog tima advokata i američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Pretres Pensove kuće u Indijanopolisu je uslijedio samo nekoliko sedmica nakon što je Pensov advokat Greg Džejkobs (Jacobs) obavijestio Nacionalni arhiv u pismu od 18. januara o pronalasku „malog broja“ dopisa s povjerljivim oznakama u kući bivšeg potpredsjednika SAD u administraciji Donalda Trampa (Trump).

Predati FBI-ju

Dokumenti su potom predati FBI-ju.

Potraga za tajnim dokumentima sada u Pensovoj kući, događa se u trenutku kada su i bivši predsjednik Donald Tramp i sadašnji predsednik Džozef Bajden (Joe Biden) suočeni s istragom pred specijalnim tužiocima zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata u privatnom posjedu.

Stotine takvih dokumenata (mediji su prenosili – 325 povjerljivih dopisa) pronađeno je tokom avgustovske pretrage Trampovog ljetnjikovca, Mar-a-Laga na Floridi, rekli su zvaničnici sekretarijata za pravosuđe.

Iako su njegovi advokati tvrdili da je vratio sve dokumente sa povjerljivim oznakama iz Bijele kuće, poslije pretresa Mar-a-Laga utvrđeno je da advokati nisu bili u pravu.

Nekoliko mjeseci poslije toga, povjerljivi dokumenti iz ere Baraka Obame pronađeni su kod sadašnjeg predsjednika SAD Džoa Bajdena, koji je tada bio Obamin potpredsjednik.

Druga istraga

Zanimljivo je da se pretres FBI-ja dogodio dan nakon što je Pens dobio poziv za drugu istragu specijalnog tužioca o slučaju bivšeg predsjednika Donalda Trampa u čijoj je administraciji bio i Pens.

Riječ je o slučaju napada na Kapitol 6. januara 2020. i Trampovog nastojanja da i poslije izbora 2020. ostane na predsjedničkoj funkciji.

Dobro obaviješten izvor je NBS News-u potvrdio da su se Pensov tim advokata i američki sekretarijat za pravosuđe dogovorili da pretres bude 10. februara.

Serijal afera „Tajni dokumenti“ koje s vremena na vreme potresaju Bijelu kuću, dobio je tako još jedan nastavak, ovog puta, u glavnoj ulozi s bivšim Trampovim potpredsjednikom Majkom Pensom.

Reklo bi se da je sada „vruć krompir“ kod republikanaca, budući da je donedavno predsjednik Bajden bio u žiži interesovanja FBI-ja. Slično je bilo i s Donaldom Trampom prije njega, i s Hilari Klinton (Hillary Clinton) – prije Trampa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.