PRIJETI MU DOŽIVOTNA KAZNA

Azijski narkobos kojeg uspoređuju s El Čapom izručen Australiji

Narkobos kanadskog državljanstva lani je u nizozemskoj zračnoj luci uhapsio Interpol

Si, poznat kao "azijski El Čapo (Chapo)". PRINTSCREEN / YOUTUBE

A. O.

22.12.2022

Najtraženiji azijski kralj droge Si Či Lop (Tse Chi Lop) (59) izručen je Australiji gdje mu prijeti doživotna zatvorska kazna.

Si, poznat kao "azijski El Čapo (Chapo)", optužen je za vođenje multimilijarderske trgovine drogom u nekoliko zemalja, od Japana do Novog Zelanda, piše BBC. Smatra se da je on na čelu organizacije koja dominira na ilegalnom tržištu droga u Aziji vrijednom 70 milijardi dolara.

Narkobos kanadskog državljanstva lani je u nizozemskoj zračnoj luci uhapsio Interpol.


Krijumčarenje droge

Australska policija objavila je fotografije naoružanih policajaca koji su ga u lisicama ispratili iz aviona u zračnoj luci u Melburnu (Melbourneu). Danas bi Si trebao doći pred lokalni sud.

Kriminalna skupina azijskog narkobosa krijumčarila je ogromne količine metamfetamina, heroina i ketamina u Australiju u pakovanjima čaja. 

Optužbe Australije protiv Sia odnose se na operacije od 2012. do 2013. kada je u zemlju uvezeno metamfetamina u vrijednosti od 4.4 miliona australskih dolara, što je iznos od 2.98 miliona američkih dolara.

Policija je u Siovoj kući u Melbournu pronašla više od četiri miliona australskih dolara u gotovini, 99 dizajnerskih torbica i žuti Lamborghini. 


Negirao optužbe

Australska policija ga je lovila više od decenije. Kažu da je većina njegove droge završavala u Sidneju (Sydneyju) i Melbournu.

Si je priveden na amsterdamskom aerodromu Šiphol (Schiphol) u januaru 2021. dok se pokušavao ukrcati na avion. Si je odbacio optužbe za drogu. 

Tvrdio je da su njegovo hapšenje namjestile australske vlasti i da je australska policija nezakonito organizirala njegovo protjerivanje iz Tajvana u Kanadu uključujući zaustavljanje u Nizozemskoj kako bi on tamo mogao biti uhapšen.


U hapšenju Sia učestvovalo je više od 20 agencija. Govorilo se da Si posljednjih godina živi u Hong Kongu, Makau i Tajvanu. 

U zatvoru je proveo devet godina nakon što je 90-ih uhapšen zbog trgovine drogom u SAD-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.