PONIŠTILI LICENCU

Latvija gasi rusku televiziju Dožd

Televizijska stanica nedavno je izazvala kontroverze, a regulator ju je kaznio s 10.000 eura

Prikazala kartu Rusije koja uključuje okupirani Krim. TV channel Dozhd

Z. K.

6.12.2022

Latvija je poništila licencu ruskoj nezavisnoj televizijskoj stanici TV Dožd nakon što je ta kompanija proglašena prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, saopćio je državni regulator.


Moraju se poštovati zakoni

Liberalno orijentirana televizija počela je emitirati iz Latvije i drugih zemalja u julu pošto je bila prisiljena zatvoriti svoj moskovski studio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

No televizijska stanica nedavno je izazvala kontroverze, a regulator ju je kaznio s 10.000 eura jer je prikazala kartu Rusije koja uključuje okupirani Krim i nazivala ruske vojnike u Ukrajini "našom vojskom".

Šef regulatora Ivars Abolins rekao je novinarima da je latvijska protivobavještajna i unutarnja sigurnosna služba obavijestila njegov ured da televizijska stanica predstavlja prijetnju sigurnosti zemlje članice Evropske unije.

- Svi se moraju držati latvijskih zakona i poštovati ​​ih - rekao je Abolins i dodao da će emitiranje prestati u četvrtak.

TV Dožd je objavio da se programi i dalje mogu gledati na YouTubeu.

- Nastavljamo s radom i smatramo da su sve optužbe protiv nas nepravedne i apsurdne - objavili su na Twitteru.


Ne razumiju težinu svojih prijestupa

Abolins je rekao da je regulator uvjeren da ruska televizija ne razumije bit i težinu svojih prijestupa.

Latvija se suočava s rastućom podjelom između latvijske većine u zemlji i njene manjine koja govori ruski, u jeku široko rasprostranjenog nacionalnog bijesa zbog invazije bivšeg sovjetskog gospodara na Ukrajinu.

Latvijska zabrana rada za TV Dožd dolazi devet mjeseci nakon što je Rusija objavila da obustavlja emitiranje te televizijske stanice optužujući je za širenje namjerno lažnih informacija o akcijama ruskog vojnog osoblja u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da potez Latvije pokazuje da strane države nisu ništa slobodnije od Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.