DŽORDAN BARDELA

Francuska krajnje desničarska stranka izabrala novog lidera koji će zamijeniti Le Pen

Le Penova je izgubila od Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) u svojoj trećoj kandidaturi za predsjednika ove godine, ali je osvojila 44 posto nacionalnih glasova

Le Pen i Bardela. AP / Lewis Joly

A. O. / AP

5.11.2022

Džordan Bardela (Jordan Bardella) izabran je danas kako bi zamijenio Marin (Marine) Le Pen na mjestu predsjednika vodeće francuske krajnje desničarske stranke, što je simbolična promjena garde koja dolazi u ključnom trenutku za ponovno oživljavanje Nacionalnog skupa.

Bardela, ambiciozni 27-godišnji i otvoreni član Evropskog parlamenta, osvojio je interno stranačko glasanje sa podrškom od 85 posto, prema rezultatima objavljenim na stranačkom kongresu u Parizu. On postaje prva osoba na čelu antiimigracione stranke koja nema ime Le Pen otkako je osnovana prije pola vijeka.

Nacionalni skup nastoji da iskoristi napredak koji se pokazao na parlamentarnim izborima ove godine i rastuću podršku strankama krajnje desnice u drugim dijelovima Evrope, posebno u susjednoj Italiji. Također se suočava sa gnjevom široke javnosti zbog rasističkog komentara ove sedmice od strane člana Nacionalnog skupa u parlamentu koji dovodi u sumnju višegodišnje napore da se ublaži imidž stranke.


Značajna moć

Marin Le Pen je rekla da želi da se fokusira na vođenje 89 poslanika stranke u Narodnoj skupštini. I dalje se očekuje da će imati značajnu moć u partijskom rukovodstvu i ponovo se kandidovati za predsjednika 2027.

Bardela je bio privremeni predsjednik Nacionalnog skupa otkako je Le Penova ušla u predsjedničku utrku prošle godine. Pobijedio je rivala Louisa Aliota (53), gradonačelnika Perpignana i visokog zvaničnika Nacionalnog relija dvije decenije. Alliot, koja je vatreni pobornik Le Penovog uspona i njen bivši romantični partner, osvojila je 15 posto stranačkih glasova.

Le Penova je izgubila od Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) u svojoj trećoj kandidaturi za predsjednika ove godine, ali je osvojila 44 posto nacionalnih glasova, što je njen najveći rezultat do sada. Dva mjeseca kasnije, njena stranka je osvojila najviše mjesta do sada u donjem domu parlamenta.

Le Pen je učinila sve da ukloni stigmu rasizma i antisemitizma koji se držao krajnje desničarske stranke, da ublaži njen imidž i proširi svoju publiku. Posebno se udaljila od svog sada izopćenog oca Žan-Mari (Jean-Marie) Le Pena, koji je suosnivač stranke koja se tada zvala Nacionalni front.


Nacionalni skup

- Bardela je dio generacije mladih, vrlo mladih ljudi koji su se angažirali iza Marin Le Pen 2010-ih i koji se vjerovatno ne bi pridružili Nacionalnom skupu u doba Žan Mari (Jean-Marie) Le Pen politikolog Žan-ives Kamus (Jean-Yves Camus) rekao je za AP.

Bardela podržava antiimigracionu i protekcionističku liniju stranke.

- Današnji napredak se zove lokalizam. To se zove odbrana granica. To se zove protekcionizam - rekao je za AP 2019., uoči evropskih izbora, odbacujući ono što je nazvao “masovnom imigracijom”.

S druge strane, Aliot, potpredsjednik stranke, tvrdio je da Nacionalni skup treba da se preoblikuje kako bi bio prihvatljiviji za mejnstrim desnicu.

Prema Camusu, glasanje stranke neće dovesti u pitanje Le Penino vodstvo.

- Prvi uticaj ovih izbora je da Le Pen neće morati da se bavi strankom i da se može fokusirati na najvažniju stvar, vođenje stranačkih poslanika u Narodnoj skupštini - objasnio je on.

U proteklih nekoliko mjeseci, 40.000 članova stranke glasalo je putem interneta za izbor novog šefa stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.