POTVRDIO MINISTAR

Kanada protiv izbora Rusije u UN-ovu agenciju za zrakoplovstvo

Razgovaramo s našim saveznicima i zemljama istomišljenicima o tome šta možemo učiniti da kolektivno odgovorimo, rekao je Alghabra

Rusija je zatvorila svoj zračni prostor za avioprijevoznike iz 36 zemalja. ILUSTRACIJA

A. O.

28.9.2022

Ponovnom izboru Rusije u agenciju UN-a za zrakoplovstvo Kanada će se usprotiviti, rekao je za Reuters Omar Alghabra, kanadski ministar saobraćaja, na marginama skupštine Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO).

- Važno je da se Rusija smatra odgovornom za svoje postupke i nećemo podržati nominaciju Rusije za Vijeće - rekao je Alghabra.


Razgovor sa saveznicima

Glasanje za izbor zemalja u Upravno vijeće ICAO-a od 36 članova održat će se u subotu.

Upitan očekuje li da će drugi slijediti njihov primjer, Alghabra je rekao da razgovaraju s drugim zemljama. 

- Razgovaramo s našim saveznicima i zemljama istomišljenicima o tome šta možemo učiniti da kolektivno odgovorimo - rekao je Alghabra.

Rusija je zatvorila svoj zračni prostor za avioprijevoznike iz 36 zemalja, uključujući svih 27 članica Evropske unije, kao odgovor na sankcije povezane s Ukrajinom usmjerene na njezin avionski sektor nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Bez komentara

Ruska federacija pri ICAO-u nije bila odmah dostupna za komentar.

Predstavnik Ruske Federacije zatražio je od skupštine da osudi javne izjave i postupke skupine zemalja, "uključujući uvođenje zabrana korištenja suverenog zračnog prostora".

Koordinatorica Evropske unije za saobraćaj, Adina Valean, ocijenila je da Rusija ne bi trebala biti u 36-članom vijeću ICAO-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.