DESNA SKRETANJA

Radikalne desničarske stranke u Evropi imaju tendenciju naglog rasta i još bržeg pada

Kada dođu na vlast, pokazuju hroničnu nesposobnost

Tramp, Lpen, Orban: Ilustracija. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

14.1.2021

Radikalne desničarske stranke u Evropi imaju tendenciju brzog rasta pa naglog kolapsa, često zbog vlastite hronične nesposobnosti. U Njemačkoj se Alternativa za Njemačku (AfD) pojavila 2013. godine. Do izbora 2017. AfD je bila najveća opoziciona stranka u parlamentu. Od tada je krase ekstremizam i borba krajnje desnice, kako metaforički tako i fizički. (Tokom jedne sjednice stariji zastupnik ove stranke dao je kolegi "prijateljski udarac" od kojeg mu je pukla slezena). AfD trenutno u Njemačkoj ima podršku 10 posto građana, i dalje visoku, ali i daleko od toga da se približi vlasti.


Neuspjesi na vlasti

Neke druge radikalne desne stranke uspjele su doći na vlast, ali tada obično pokažu da nisu dobre u upravljanju državom. Sjeverna liga, italijanska stranka tvrde desnice, preuzela je vlast 2018. Godinu kasnije, dok je jahao visoko u anketama, Mateo Salvini (Matteo Salvini), njen lider, srušio je vlastitu koaliciju kako bi pokušao raspisati izbore. Sada se nalazi u opoziciji. U Austriji je krajnje desničarska Slobodarska stranka bila na vlasti prije nego što su se pojavili snimci na kojima njen lider, izvaljen na kauču, nudi državne ugovore nekome za koga je smatrao da je nećakinja ruskog oligarha. Britanija je pod vodstvom desničara tako gadno napustila EU da je vjerovatno nijedna druga zemlja neće kopirati, a 2016. mnogi su se bojali da bi mogla pokrenuti lavinu. S padom Trampa u SAD i izlaskom iz vlasti većine evropskih desničarskih stranaka koje su se uspjele uspeti do te pozicije čini se da je desničarski pokret u Evropi splasnuo prije nego što je, s izuzetkom Brexita, prouzrokovao značajniju štetu.


Kad se cirkus uozbilji

Budući da krize dovode do uspona desničarskih stranaka, postoji opasna pretpostavka da će se to dešavati uvijek.  

Unutar EU Mađarska daje primjer onoga što se događa kad sposobni političar preuzme uzde pobunjene desničarske stranke. U posljednjem desetljeću Viktor Orban učinio je sebe gotovo neosvojivim, nadmudrivši pokušaje EU da ga potkopa. Euroskepticizam je glas manjine u većini zemalja, ali u trenucima krize i političke bezidejnosti lako može postati galopirajuća snaga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.