POBJEDA CDU

AfD doživio neočekivan poraz na izborima

Njihov je kandidat izgubio od konzervativnog suparnika na okružnim administrativnim izborima čiji su rezultati odjeknuli daleko izvan tog područja

AfD. Facebook

S. S.

29.1.2024

Desna populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) doživjela je tijesan poraz na prvim izborima nakon što se otkrio njihov plan za masovnu deportaciju stranaca, što je izazvalo velike demonstracije.

Njihov je kandidat izgubio od konzervativnog suparnika na okružnim administrativnim izborima čiji su rezultati odjeknuli daleko izvan lokalnog područja. U tijesnom drugom krugu izbora u okrugu Zale-Orla u jugoistočnoj pokrajini Tiringija, kandidatu AfD-a Uveu Trumu (Uwe Thrum) pobjedu je preoteo njegov suparnik, demohrišćanin (CDU) Kristijan Hergot (Christian Herrgott) za 4.6 posto.

Glasanje, na kojemu je oko 66.000 ljudi imalo pravo odlučivanja, smatralo se pokazateljem je li mobilizacija civilnog društva protiv antiimigrantskog AfD-a nakon nedavnih otkrića o planu deportacije umanjila ili ojačala popularnost stranke.

Velika mobilizacija

Trum je dobio 47.7% glasova, dok Hergot ima 52.3% glasova. Prije dvije sedmice, Trum je dobio 45.7% glasova naspram Hergotovih 33%. Smatralo se da političar iz CDU-a ima male šanse da ga sustigne, piše Guardian.

Međustranačka mobilizacija glasača u posljednje dvije sedmice u pokušaju da se AfD zadrži izvan vlasti rezultirala je velikim odzivom od 69%, što je Hergotu, koji ima lokalne korijene, omogućilo da prestigne svog suparnika.

Posmatrači su pažljivo pratili hoće li birači AfD-a i CDU-a reagirati na nacionalnu raspravu izlaskom u većem broju. Što je bila veća izlaznost, smatralo se da CDU ima veće šanse. Glasanje je uvod u "super" izbornu godinu za pokrajinu kojom upravlja krhki savez pod vodstvom Boda Ramelova između njegove krajnje lijeve stranke Die Linke, socijaldemokrata i Zelenih.

Evropski izbori trebali bi se održati u junu, kao i izbori za većinu vijeća, gradonačelnika i pozicija u okružnim vlastima, gdje bi AfD, s podrškom od oko 36 posto glasova u pokrajini, mogao ostvariti značajne dobitke. Pokrajinski izbori u septembru smatraju se najavom novih parlamentarnih izbora 2025.

Masovno protjerivanje stranaca

Druge mainstream stranke obećale su da neće sklapati vladu s AfD-om, ali postavlja se pitanje koliko će dugo takva pozicija biti održiva. Novinari su ranije ovog mjeseca objavili kako su visoki članovi AfD-a raspravljali o planovima za masovno protjerivanje stranaca i neasimiliranih građana iz Njemačke u slučaju da stranka preuzme vlast.

Likovi iz AfD-a pridružili su se članovima neonacističke scene, pristalicama CDU-a i tvrtkama za koje se zna da finansiraju krajnju desnicu u vili u Potsdamu u novembru. Bili su tamo kako bi čuli Martina Zelnera, vođu austrijskog krajnje desnog ekstremističkog pokreta, kako izlaže filozofiju takozvane "remigracije", odnosno masovnog raseljavanja.

Vodstvo AfD-a distanciralo se od takve politike i optužilo svoje protivnike za klevetu. Otkrića su izazvala val protesta širom Njemačke, u kojima je učestvovalo više od milion ljudi. Uzbuna se proširila i na Austriju, gdje su tokom vikenda u tri grada održani skupovi protiv krajnje desnice.

Prema posljednjim anketama, potpora AfD-u prošle sedmice je pala za oko 1.5%, ali je s 21.5% druga najpopularnija stranka nakon CDU-a, i daleko ispred sve tri vladajuće stranke lijevog centra, koje zajedno imaju oko 32%.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.