GLOBUS

Omraženi biznismen u suzama: Škreli osuđen na sedam godina zatvora

Škreli: Sin imigranata iz Albanije i Hrvatske

Index.hr

10.3.2018

Jedan od najomraženijih biznismena u Sjedinjenim Američkim Državama, poznat po enormnom povećavanju cijene lijeka protiv HIV virusa, osuđen je na zatvorsku kaznu od sedam godina.

Martin Škreli (Shkreli), sin imigranata iz Albanije i Hrvatske, došao je na loš glas kada je 2015. godine, dok je bio direktor kompanije Turing Pharmaceuticals, podigao cijene lijekova, koji su se koristili između ostalog i za AIDS, za oko 5.000 posto. Tada je izjavio da je “potreba za zaradom sasvim razumna”.

On je optužen da je prevario mnoge investitore i koristio svoju drugu farmaceutsku kompaniju Retrophin kako bi otplatio privatne dugove.

U septembru je završio u zatvoru zbog prijetnji Hilari Klinton (Hillary Clinton) na Facebooku. U dvije objave ponudio je 5.000 dolara svakom ko “ugrabi vlas njene kose” tokom turneje predstavljanja njene nove knjige.

BBC piše da je Škreli plakao tokom izricanja kazne na sudu u Bruklinu. Njegov advokat Benjamin Brafman na sudu je izjavio da ga u nekim trenucima želi zagrliti i utješiti, a ponekad ga želi udariti u lice.

Prošlog mjeseca Škreli se u pismu sudiji pokajao, te napisao: “Bio sam budala.”

Uz zatvorsku kaznu zaplijenjena mu je imovina u vrijednosti od 7,4 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.