GLOBUS

Zajedničkim naporima suočiti se s prijetnjom Sjeverne Koreje i Teherana

Twitter

Srna

19.9.2017

Potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) saglasili su se oko koordinacije napora u suočavanju sa prijetnjama Sjeverne Koreje i Irana, saopšteno je iz Bijele kuće.                     

U saopštenju se navodi da su se Pens i Mogerini na marginama sjednice Generalne skupštine UN saglasili oko zajedničkih napora u vršenju pritiska na Pjongjang, sa ciljem zaustavljanja agresivnih postupaka Sjeverne Koreje.

Pens je naglasio da SAD žele da sarađuju sa saveznicima i partnerima i u zaustavljanju destabilizujućih aktivnosti Irana, prenose agencije.

Sastanak dvoje zvaničnika održan je usljed rastućih prijetnji SAD da će upotrijebiti vojnu silu kako bi zaustavile balističke i nuklearne probe Pjongjanga kao i prijetnji američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da će SAD da se odreknu iranskog nuklearnog sporazuma.  

Pens i Mogerini su tokom razgovora naglasili i važnost pružanja podrške euroatlantskim težnjama zemalja zapadnog Balkana.

Dvoje zvaničnika saglasili su se i oko rada na promociji evropskog napretka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.