GLOBUS

Sigmar Gabriel: Trumpova djela 'oslabila' Zapad

Fena

29.5.2017

Njemački ministar vanjskih poslova uputio je oštre kritike na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa, tvrdeći da su njegova djela "oslabila" Zapad i optužujući američku vladu da stoji "protiv interesa Evropske unije".

Samo 24 sata nakon što je njemačka kancelarka Angel Merkel saopćila da se Evropa više ne može u potpunosti osloniti na svoje historijske saveznike poput SAD-a i Velike Britanije, ministar Sigmar Gabriel je otišao korak dalje.

- Svako ko ubrzava klimatske promjene oslabljujući zaštitu okoliša, ko prodaje više oružja u zonama sukoba i ko ne želi doći do političkog rješenja vjerskih sukoba ugrožava Evropu - rekao je Gabriel.

- Kratkovidna politika američke vlade stoji protiv interesa Evropske unije. Zapad je postao manji, ili je barem postao slabiji - dodao je njemački ministar.

Obraćajući se na marginama trećeg okruglog stola u Berlinu čija su tema bile izbjeglice i migracija, Gabriel je pozvao Evropu da se suprotstavi trenutnoj američkoj administraciji i da ne bježi od izražavanja kritika, izvještava CNN.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.